Dit was 2016 in Groningen: februari

nieuws

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. Februari was de maand waarin Stadjers zonder thuiszorg zaten en V&D failliet werd verklaard.

Einde van tijdperk: V&D moet sluiten
Op 16 februari was het officieel: V&D moest haar deuren sluiten. Voorgoed. De opheffing van de winkelketen is het gevolg van de mislukte gesprekken met een overnamekandidaat. In maart ging de winkel nog enkele weken open, maar daarna was het echt klaar. Op 15 april 2016 sloot V&D voorgoed. V&D had landelijk 62 filialen en telde achtduizend medewerkers. De Groningse vestiging had bijna 350 werknemers.

Nog meer deuren gesloten
Niet alleen voor V&D is de koek op, ook de Bijenkorf in Stad sluit haar deuren. De directie van de winkelketen heeft besloten zich te gaan richten op luxe artikelen in een beperkt aantal vestigingen. Dat betekent dat vanaf 1 maart in de noordelijke helft van ons land geen Bijenkorf meer gevestigd is.

De winkelketens Perry Sport en Aktiesport werden wél failliet verklaard, gelukkig voor het bedrijf heeft JD Sports de beide winkelketens voor 26,5 miljoen euro overgenomen.

 

Zeecontainer
De Zeecontainer aan de Ulgersmaweg is in februari officieel geopend. Het is een kledingwinkel voor de minima in de stad. Het doel is om mensen en gezinnen, die zelf niet de middelen hebben, gratis van kleding te voorzien. De Kledingbank is sinds het begin van dit jaar open voor publiek en is ontstaan vanuit de gedachte dat iedereen een steuntje in de rug verdient.

Bussen uit plaatje Grote Markt
Het beeld van bussen die over de Grote Markt rijden, gaat verdwijnen. De binnenstadvisie is met een ruime meerderheid door de Groningse gemeenteraad aangenomen. In deze visie wil het Stadsbestuur dat er in de binnenstad meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers, waardoor er geen ruimte meer is voor de bus. Mensen die toch met de bus naar het centrum willen komen zullen verder moeten lopen.

Jeugdhulp ingekocht
Op de laatste dag van het jaar maakte de Gemeente bekend dat zij, samen met 22 andere Groningse gemeentes, voor 122 miljoen euro jeugdhulp ingekocht heeft. Het pakket is breed en omvat onder meer, psychische hulp jeugdbescherming, reclassering, verblijf voor gehandicapte kinderen, dagbehandeling en ambulante inzet. Het totale budget jeugdhulp voor de 23 gemeentes is 163 miljoen euro.

 

Uitgeprocedeerde Gary mag blijven
De 28-jarige uitgeprocedeerde Gary Domingo kreeg in februari te horen dat hij toch in Nederland mag blijven. Domingo is 14 jaar geleden uit Angola gevlucht en heeft daar geen familie meer. In Groningen heeft hij een vriendin en kind. Desondanks dreigde uitzetting. Er werden diverse acties voor Domingo gevoerd. Onder andere door GVAV Rapiditas, waar hij de jeugd training geeft. Domingo zelf kon het twee dagen later “nog nauwelijks geloven”, dat hij mag blijven.

TSN (geen)thuiszorg
De maand begon met een schok: ruim 180 Stadjers bleken zonder thuiszorg te zitten. De oorzaak? Het ontslag van vele medewerkers bij TSN Thuiszorg. De gemeente stelde meteen een team samen om de problemen op te lossen, met succes: na een aantal weken werd besloten toch door te gaan met de thuishulporganisatie. Wethouder Ton Schroor zei TSN wel goed in de gaten te houden.

foto: Bob de Vries

RUG heeft slechtste slogan
De Rijksuniversiteit Groningen heeft de domste slogan, aldus Platform Hervorming Nederlandse universiteit. DE slogan was eerst: ‘born leaders reach for infinity’, nu is hij veranderd naar ‘Think Bold’. Amsterdam sleepte de tweede prijs in de wacht met de slogan ‘We are U’. De top-3 wordt afgesloten door de Universiteit Leiden, met ‘Excelleren in vrijheid’.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 10:00 de maand maart. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.