Het weer: strijd tussen zachte en koude lucht verhevigt komende dagen, sneeuw, regen of strenge vorst?

Na het wegtrekken van de sneeuwbuien blijft het vanochtend en vanmiddag droog. Wel is het grijs. Het kwik loopt op naar 5 graden bij een matige of zwakke westenwind, windkracht 2 of 3. Komende nacht klaart het nu en dan op en schommelt de temperatuur rond het vriespunt.

Morgen is het grijs met in de middag af en toe lichte regen, misschien in de avond overgaand in (natte) sneeuw. Met 2 graden als maximumtemperatuur is het waterkoud. De wind draait naar het oosten en is matig, windkracht 3. In de avond eerst (natte) sneeuw en later wordt het droog. Minima rond 1 graad.

Vrijdag: grote onzekerheden. Wint de zachte lucht dan wordt het 5/8 graden en regent het de hele dag. Vooralsnog ga ik uit van een kouder scenario met regen, later ook (natte) sneeuw bij temperaturen maar net boven het vriespunt. In de avond mogelijk droge sneeuw met invallende koud(re) lucht en lichte tot matige vorst in de nacht: -4 tot -6 graden.

Zaterdag is het dan droog en met af en toe zon wel winters want het kwik komt niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. In de nacht wordt het opnieuw flink koud met matige vorst: temperaturen tussen de -4 en -8 graden lijken haalbaar.  Het is zelfs niet uitgesloten dat wanneer alles meezit (sneeuwdekje, geen wind en helder weer) het nog wat kouder wordt en is zelfs strenge vorst niet geheel ondenkbaar. In deze tijden van extreme onzekerheid en grote tegenstellingen op een heel klein gebied is een slag om de arm noodzakelijk.

Zondag is het ook droog en zijn er zonnige perioden. Het kwik kruipt weer op tot enkele graden boven nul en in de nacht vriest het weer een paar graden.

Maandag komt er opnieuw een storing op de grens met zachtere lucht onze kant op en neemt de kans op neerslag weer toe. Het zal duidelijk zijn: de winter is aan het kwakkelen geslagen maar er is in ieder geval af en toe sprake van winterweer.

 

dag weerbeeld wind bft min max zon nrslg
do loop van de dag regen Meer o 2/3 0 2 10 60
vr regen en sneeuw Meer o-no 2/3 0 1 10 70
za koud en vrij zonnig Meer o-no 2/2 -5 0 70 10
zo vrij zonnig en droog Meer o-zo 2/3 -7 3 60 10
ma toenemende kans op neerslag Meer zo 3/5 -3 1 20 60

 

 

Deel dit artikel: