Het weer door Johan Kamphuis: weekend met vooral zondag buien

Vrijdag 5 juni 9:00 uur

Vandaag gaan er een paar stevige buien vallen met kans op een slag onweer en hagel. Tussen de buien door schijnt nu en dan de zon. Later vanmiddag neemt de buiigheid af zonder dat deze helemaal verdwijnt. Het wordt 14 graden bij een zwakke wind uit het zuiden tot zuidwesten, later vanmiddag draaiend naar het noordwesten en toenemend naar windkracht 4. Komende nacht opklaringen en een bui bij 7 graden.

Morgen komt een storing langzaam dichterbij maar waarschijnlijk bereikt de bijbehorende neerslag ons pas later in de middag. Dan neemt ook de bewolking toe. Op het eerste deel van de dag schijnt de zon geregeld al is er eerst nog een lichte bui mogelijk. Het wordt 15 graden bij een stevige zuidwester, windkracht 4 tot 5. In de avond en nacht buien met kans op onweer.

Zondag zijn er vooral op het eerste deel van de dag een aantal buien actief met opnieuw kans op een slag onweer. In de middag schijnt af en toe de zon maar blijft een lokale bui mogelijk. Het wordt 17 graden bij een matige westelijke wind, kracht 3 tot 4.

Maandag schijnt de zon weer vaker en is het rustig weer. Er ontstaan stapelwolken die lokaal uit kunnen groeien tot een regen- of onweersbui. Met 19 of 20 graden wordt het alweer een stuk zachter.

Vooruitzichten: overgang naar droog, zonnig en warm weer aanstaande
Een nieuw hogedrukgebied komt vanaf de oceaan dichterbij en zal de regie geleidelijk aan naar zich toe proberen te trekken. Dat gaat geleidelijk aan. Maandag valt er nog een bui, maar dinsdag zou het al weer helemaal droog kunnen worden. Beide dagen wordt het rond 17 graden. De tweede weekhelft zet het bolwerk van hogedruk koers naar Scandinavië en draait de wind in de loop van de week naar het oosten. Er wordt weer warmere lucht aangevoerd en het kwik gaat richting het weekend omhoog naar 20/22 graden en tijdens het volgend weekend zou het zomaar meer eens volop zomer kunnen zijn met kwikstanden rond 25 graden!

Eerst de nodige regen dus de komende dagen en volgende week gaat het geleidelijk aan weer de droge(re) en ook warme (re) kant op. Een volgende update volgt zondagavond.  Een mooi weekend!

dag weerbeeld wind bft min max zon nrslg
za geregeld zon/buitje Meer zw 4-5 7 15 40 30
zo enkele buien Meer w 3-4 8 17 30 60
ma een bui en wat zon Meer n 2-3 7 18 40 50
di wolken/zon/meest droog Meer n 3-4 9 17 40 30
wo droog en geregeld zon Meer z-zw 2-3 8 20 50 20

 

Deel dit artikel: