Het weer: minder heet en onweersachtig

Vandaag is er geregeld zon maar ook kans op een regen- of onweersbui, vooral in de loop van de dag. Het wordt 26 of 27 graden en voelt broeierig aan. De wind is zwak en komt uit het zuidwesten, windkracht 2. Komende avond en nacht 18 graden en een bui.

Morgen wisselen zon en wolken elkaar en ook dan is er kans op een regen- of onweersbui. De meest actieve buien vallen in de loop van de dag. Het wordt 27 graden.

Zondag blijft de kans op onweersbui(en) bestaan en ook het kwik schommelt nog altijd rond de hoogzomerse waard van 27 graden.

Na het weekend gaan de temperaturen geleidelijk aan nog wat naar beneden en de kans op buien blijft.

Komt hitte nog terug?

Het korte antwoord is  nee. Na een record lange periode van hitte en tropische dagen, nemen we de komende dagen afscheid van het tropische (plus) weer. De hittegolf duurt voort en eindigt pas wanneer het kwik onder de 25 graden blijft.

Dat zal komend weekend waarschijnlijk nog niet het geval zijn. En hoe gaat het verder? Komt de hitte terug of wordt deze verder afgebouwd? Het laatste scenario is het meest waarschijnlijke. Volgende week zien we een depressie op de oceaan die hogedrukgebieden op afstand houden. Het kwik lijkt na maandag zelfs iets onder de 25 graden uit te komen en dagelijks is er kans op een regen- of onweersbui. Ook op de hele lange termijn is het onwaarschijnlijk dat tropische hitte terug keert, maar eerder zijn normale temperaturen van 20/24 graden waarschijnlijk. Donderdag zou een uitzondering kunnen vormen als een bel warme lucht snel op komt zetten maar ook even zo snel weer wordt afgevoerd. Kortom: vandaag nog hitte maar daarna is het echt voorbij en valt er regelmatig een verfrissende en soms stevige onweersbui. Voor de natuur meer dan welkom, want de droogte begint alweer flink toe te nemen.

dag weerbeeld wind bft min max zon nrslg
vr minder heet/kans op onweer Meer n 2-3 19 26 50 60
za zwoel en onweersachtig Meer o-no 2-3 17 26 50 60
zo zwoel en een onweersbui Meer no 1-2 15 26 60 40
ma zon en een onweersbui Meer zw 2-3 17 26 50 50
di minder warm/enkele buien Meer w-zw 3-4 14 23 40 70

 

 

Deel dit artikel: