Weer: einde record grijze weer in zicht – maandag westerstorm?

Vandaag is het grijs en droog. De wind uit het westen tot zuidwesten neemt iets toe en wordt matig, 3/4 Bft. Het kwik loopt op naar 6 of 7 graden. Komende nacht bewolkt en 4 of 5 graden als laagste temperatuur.

Morgenochtend passeert een storing, behorend bij een depressie die vanaf de Faroer naar Scandinavie trekt. Er valt enige tijd buiige regen. In de middag blijft het vrijwel overal droog en kan de zon af en toe weer eens doorbreken. Er wordt zachte lucht aangevoerd, het kwik loopt op naar 9 of 10 graden bij een matige tot vrij krachtig toenemende wind uit het westen tot noordwesten, windkracht 4 tot 5. In de nacht

Vrijdag blijft het droog en is er veel bewolking. Toch kan de zon zo af en toe eens doorbreken. Het wordt 7 graden bij een matige westenwind, 3/4 Bft.

Zaterdag stroomt er zachtere lucht ons gebied binnen. Dat gaat gepaard met veel bewolking en kans op een spatje regen. De meeste neerslag lijkt echter oostelijk van ons gebied te gaan vallen. Het wordt maar liefst 11 graden en er waait een forse wind uit het westen tot zuidwesten, 5/6 Bft.

Zondag is het weer droog en zijn er wolkenvelden. Af en toe kan het even opklaren en het wordt 7 graden.

Einde stille en grijze weer – maandag kans op westerstorm
Na het weekend zet een kleine maar zeer venijnige storing, afkomstig vanuit het zeegbeied in de buurt van Groenland onze kant op. Dit systeem opent de aanval op het honkvaste drukpatroon en gaat een poging doen het verantwoordelijke hogedrukgebied uit het zadel te wippen. Dat gaat gepaard met nogal wat geweld want bij zee zou dit wel eens kunnen leiden tot een heuse westerstorm, 8/9 Bft. Verder is het ook boven land erg onstuimig met windkracht 6 tot 7 en (winterse) buien.

Het hogedrukgebied lijkt vervolgens te capituleren en we krijgen te maken met een beduidend dynamischer weerbeeld. Dat leidt voorlopig vooral tot regelmatig wind en gure buien en (nogz) niet tot winterweer. Wel tot het einde van de record zonloze periode.

 

dag weerbeeld wind bft min max zon nrslg
do eerst regen/later wat zon Meer w-nw 4/5 5 10 30 50
vr wolken/wat zon/droog Meer w 3/4 5 7 30 20
za  wind/grijs/wat regen/zacht Meer w-nw 4/5 6 11 10 40
zo droog en wat zon Meer nw 3/4 5 7 20 20
ma kans op (kust) westerstorm Meer w-nw 5/8 4 6 20 70
Deel dit artikel:
Adverteren?