Het weer: komende dagen flink wat zon en hogere temperaturen

Het kwik daalde voorbije nacht op vliegbasis Eelde naar -3.9 graden. Een nieuw datumrecord. Vandaag loopt het kwik op naar 11 of 12 graden en waait er een matige wind uit het noorden tot noordoosten, rond windkracht 3. Er zijn flinke zonnige perioden en in de loop van de ochtend ontstaan enkele stapelwolken die gaandeweg de middag weer verdwijnen. Komende nacht daalt het kwik tot rond of iets onder nul.

Morgen zijn er flinke perioden met zon en ontstaan een paar platte stapelwolken. Het wordt 12 of 13 graden en er waait een matige wind uit het noorden tot noordoosten, windkracht 3. In de nacht naar zondag later kans op een buitje.

Zondag wordt het met 13 of 14 graden nog wat zachter. het is erg rustig weer met zonnige perioden, een paar wolken en later op de dag of in de avond kans op een bui vanuit het oosten.

Na het weekend krijgt de lente nog wat meer gestalte. Maandag en dinsdag is er flink wat zon, afgewisseld door een paar stapelwolken. Het wordt rond 17 graden en dat bij rustige condities maakt het erg vriendelijk.

LANGE TERMIJN; LENTE ONDER DRUK
Het heersende hogedrukgebied trekt echter naar het oosten en en vanuit
de regio IJsland komt een storing opzetten, die voorkomt dat een nieuw hogedrukgebied vanaf de oceaan de regie overneemt. Zowel op hoogte als aan de grond stroomt er dan weer koudere lucht het land binnen. Het wordt woensdag een graad of 12 en doen we dus al een duidelijke stap terug. Bovendien neemt ook de kans op een bui toe. Daarna zakt het kwik mogelijk weer tot onder de 10 graden en valt er soms een bui bij een wat aantrekkende wind. Dat is nog ver weg: voorlopig is de lente aan zet in deze erg koude aprilmaand. De gemiddelde temperatuur op ons noordelijk meetstation Eelde bedraagt nu 5.1 graden en dat is de op een na koudste maand ooit in de tussen stand. In 1917 was het op 16 april 3.6 graden. Deze maand zal waarschijnlijk 3.5 tot 4 graden kouder verlopen dan het langjarig gemiddelde van 9.9 graden.Positief is dat droogte zoals we die de afgelopen jaren kennen en vaak al laat in maart begon nog afwezig is.

dag weerbeeld wind bft min max zon nrslg
za zonnige perioden Meer no 3 -1 12 70 10
zo zonnige perioden/wolken/bui? Meer no 2 4 14 60 30
ma zonnige perioden Meer no 2 3 17 70 10
di zonnige perioden/wolken Meer n 2 2 17 60 20
wo koeler en een bui Meer nw 3 5 12 40 50
Deel dit artikel: