Bussen verdwijnen van Grote Markt

Het beeld van bussen die over de Grote Markt rijden gaat verdwijnen. De binnenstadvisie is woensdagavond met een ruime meerderheid door de Groningse gemeenteraad aangenomen.

In deze visie wil het Stadsbestuur dat er in de binnenstad meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers, waardoor er geen ruimte meer is voor de bus. Mensen die toch met de bus naar het centrum willen komen zullen verder moeten lopen.

Ruime meerderheid voor
Ondanks stevige kritiek van onder andere de SP, het CDA, de ChristenUnie en diverse organisaties waaronder de ondernemingsraad van Qbuzz, stemden woensdagavond 25 raadsleden voor het plan, en veertien tegen.

Oppositie teleurgesteld
De oppositie-partijen vinden dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de gevolgen van het verdwijnen van de bussen uit de binnenstad. “Wat betekent dit voor bedrijven en winkels?” vraagt Inge Jongman van de ChristenUnie zich af. “Dat zijn allemaal zaken die niet zijn onderzocht.”

“Dit gaat niet werken”
Buschauffeurs van Qbuzz laten weten teleurgesteld te zijn. “Wij zullen in de toekomst over het Schuitendiep moeten rijden. Ik kan je nu al verzekeren dat dit niet gaat werken. Tijdens grote evenementen in de binnenstad worden we ook omgeleid via deze route en dat levert een stroom aan klachten en reacties op van omwonenden. Daarnaast vragen wij ons af of de kademuur bestand is tegen al die busbewegingen”, aldus een chauffeur van Qbuzz.

Alternatief vervoer in binnenstad
Dat de bussen verdwijnen uit de binnenstad wil niet zeggen dat het openbaar vervoer daarmee helemaal verdwijnt. Het Stadsbestuur denkt nog na over een alternatief in de vorm van kleine pendelbussen, een elektrisch treintje of een elektrische fietstaxi. “De wethouder is dus 2,5 jaar bezig geweest met dit plan, maar in plaats van met een volwaardig alternatief plan te komen, denkt hij nog na”, zegt een teleurgestelde Rosita van Gijlswijk van de SP.