Studenten zoeken steeds vaker kamer buiten de stad waar ze studeren

nieuws
Foto: StockSnap via Pixabay

Nu het voor studenten steeds lastiger is om huisvesting te vinden in de stad waar ze studeren wordt er steeds vaker uitgeweken naar locaties buiten de stad. Dat meldt de landelijke verhuurwebsite Kamer.nl.

Afgelopen studiejaar was er landelijk een tekort aan ruim 26.000 studentenwoningen. De website ziet dat studenten steeds vaker bereid zijn om een grotere afstand tot de het centrum of de campus voor lief te nemen. Voordeel is dat buiten de stad de prijzen per vierkante meter wat lager zijn en ook is er vaak nog wel wat aanbod. In Groningen is deze trend ook te zien. Tien jaar geleden koos 12,2 procent van de uitwonende studenten voor een woonplek buiten de stadsgrenzen. Ongeveer zeventig procent vond toen een studentenkamer in de stad.

“Kijk naar een andere stad zoals Assen”
Deze percentages zijn de afgelopen jaren toegenomen. De Rijksuniversiteit moedigt het ook aan om buiten de stad naar woonruimte te gaan zoeken. “Groningen is een populaire studentenstad en het vinden van een kamer valt niet altijd mee. Kom je wel? Hou dan rekening met dat je wellicht in een hotel moet verblijven als je niet tijdig een kamer kunt vinden. Kijk ook eens naar gemeenten om Groningen heen of een andere stad zoals Assen.” De gemeente Achtkarspelen liet in juni weten, bij de presentatie van het nieuwe collegeakkoord, dat men wil onderzoeken of er ook studentenunits in de nabijheid van station Buitenpost gerealiseerd kunnen worden.

Zorgen
Afgelopen week sprak fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad zijn zorgen uit over de kamernood. “De komende weken krijgen we te maken met een piek, er lijken veel studenten naar Groningen te komen, er zijn weinig slaapplekken en de noodopvang is minimaal. De zorgen die ik heb uit ik op persoonlijke titel. Van Nederlandse studenten weten we dat ze onderweg zijn naar Groningen. Van internationale studenten is dat niet bekend. Zij staan nog niet op onze radar. De aanname dat als je je inschrijft voor een studie in Groningen, dat het ook automatisch betekent dat er een kamer is, die leeft nog heel sterk. Dus ja zorgen, en dat het een hele zware zomer gaat worden. Met in het uiterste geval inderdaad studenten die geen dak boven hun hoofd hebben.”

Van 230 naar 111 opvangplekken
Vrijdag riep de partij, samen met de fracties van D66 en de VVD de gemeente op om snel met een back-up-optie te komen. Voor de start van het nieuwe collegejaar zijn er slechts 111 opvangplekken, die voornamelijk bedoeld zijn voor internationale studenten. Vorig jaar waren er 230 plekken. Alle 111 plekken zijn inmiddels gezet.