Raadsfracties willen back-up voor opvang studenten: ‘111 plekken is onacceptabel’

nieuws
Slaapzakken op de vloer in de hal van het Academiegebouw tijdens een protestactie tegen het tekort aan slaapplekken in 2021 - Foto: Joris van Tweel

De gemeente moet snel met een ‘back-up optie’ komen voor de karige opvang voor nieuwe studenten, die nog geen kamer hebben gevonden in Groningen. Dat vinden de raadsfracties van Student & Stad, D66 en de VVD.

De drie partijen maken zich grote zorgen over de omvang van de piekopvang. De gemeente heeft voor de start van het collegejaar slechts 111 opvangplekken voor (voornamelijk internationale) studenten, die nog geen kamer hebben gevonden in de Stad. Vorig jaar waren dat er nog 230. Alle 111 plekken zijn bezet.

Naast de piekopvang van de gemeente kunnen zo’n veertig internationale studenten via Hospi Housing nu terecht in een woonruimte. Vrijdagochtend maakte DvhN echter bekend dat er veel meer aanmeldingen zijn dan slaapplekken. Daardoor staan nu zo’n negenhonderd studenten op een wachtlijst.

‘Reces of geen reces, stop de oorverdovende stilte’

De drie fracties vinden dat de gemeente de komende dagen en weken in actie moet komen om snel meer slaapplekken te realiseren voor studenten. “Reces of geen reces, de oorverdovende stilte over de oplossingen voor de korte termijn vanuit het college baren ons grote zorgen; over twee weken start het collegejaar!”, stelt D66-raadslid Jim Lo-A-Njoe. Steven Bosch, fractievoorzitter van Student & Stad, vult aan: “111 slaapplekken is gewoon heel erg weinig, we maken ons echt zorgen.”

De drie partijen roepen Stadjer daarnaast nogmaals op om zich aan te melden voor Hospi Housing en een student tijdelijk in huis te nemen.