Buitenpost reikt Groningen helpende hand voor studentenkamerprobleem

nieuws
Foto Andor Heij. Station Buitenpost

Als je voor augustus geen studentenkamer in Groningen hebt, kom dan niet naar de stad. Het gemeentebestuur en onderwijsinstellingen zijn qua communicatie helder. Hulp lijkt er nu echter uit onverwachte hoek te komen.

In de gemeente Achtkarspelen bereikten vorige week het CDA, FNP en GBA een akkoord. Het nieuwe college wordt komende week geïnstalleerd. Het collegeakkoord van de drie formerende partijen heeft de titel mei-inoar gekregen. Mei-inoar betekent samen, met elkaar. Zo staat in het akkoord dat men hecht aan een optimale samenwerking met buurgemeente Tytsjerksteradiel, en wil men ook de banden met de gemeente Smallingerland en Westerkwartier aan halen. En men reikt de gemeente Groningen een hand toe. Want bij het onderdeel woningbouw staat te lezen: “We hebben de ambitie studentenunits te realiseren in de nabijheid van het station in Buitenpost.”

Geen grap
Studentenunits dus. En dat is volgens wethouder Jouke Spoelstra (CDA) geen grap. “Vanuit Buitenpost ben je in no-time op de Zernike-campus of in de binnenstad van Groningen.” Of er daadwerkelijk studentenunits gebouwd gaan worden is aan de gemeenteraad van Achtkarspelen. Bij de installatie van de wethouders zal ook het college-akkoord besproken worden. Het is onbekend op welke termijn de studentenunits verwacht kunnen worden.

“Elk hoekje en gaatje is benut”
De stad Groningen kampt al jarenlang met een studentenkamerprobleem. In de periode waarin het nieuwe studiejaar begint zijn afgestudeerde studenten nog niet vertrokken waardoor er te weinig ruimte is om iedereen een plek te geven. De afgelopen jaren leidde dit tot nood- en piekopvang. Dit jaar is de situatie slechter dan ooit. De inmiddels uitgetreden wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van Wonen liet weten dat de situatie op de woningmarkt slechter is dan ooit, waarbij men tegelijkertijd te maken heeft met een zoektocht naar locaties voor statushouders en gevluchte Oekraïners. “Elk hoekje en gaatje hebben we inmiddels al benut, de rek is er uit. We zullen het moeten gaan doen met wat we nu qua vastgoed beschikbaar hebben”, liet Van der Schaaf weten. Daarom zullen er komende maanden beperkt opvangplekken beschikbaar zijn, en krijgen studenten het nadrukkelijke advies dat als men in augustus geen uitzicht heeft op een kamer, niet naar Stad te komen.