Nieuwe verkeerssituatie Eikenlaan is ‘even wennen’

Het is even wennen maandagochtend: de nieuwe verkeerssituatie aan de Eikenlaan in de wijk Selwerd. Vanaf afgelopen weekend hebben fietsers voorrang op het autoverkeer.

“Eigenlijk gaat het heel goed”, zegt Jeroen Bos van de gemeente Groningen. “Je ziet nog wel regelmatig wat twijfel bij fietsers, ‘heb ik echt voorrang?’, maar over het algemeen ben ik tevreden.” Toch gaat Bos er voor zorgen dat er een aantal borden bijgeplaatst worden. “Er staan al wat borden, maar voor de zekerheid ga ik er voor zorgen dat er nog een aantal geplaatst worden.”

Gerda van Belle is van het wijkplatform Selwerd en zij is sceptischer. “Het is een erg mooi fietspad geworden. Het is veel breder geworden en het is super dat er minder bomen gekapt hoefden te worden. Toch vraag ik mij af of een gelijkvloerse kruising de ideale oplossing is. In de spits steken hier zoveel fietsers over dat er echt files ontstaan waar ook brandweerauto’s en ambulances last van hebben.”

Bos laat weten dat de situatie constant in de gaten wordt gehouden. “Mocht het echt onveilig zijn dan schroeven we de situatie terug.”