Veel Stolpersteine gelegd in de Schilderswijk

wijken
Foto: Andries Heidema. Gunther Demnig legt stolpersteine in Bathmen (Ov).

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig komt zondag naar Groningen om 25 Stolpersteine te plaatsen. Het merendeel van de stenen wordt gelegd in de Schilderswijk. Daarnaast worden er vier stenen gelegd in de Troelstralaan en één in de Folkingestraat.

De Stolpersteine herinneren niet alleen aan weggevoerde en vermoorde Joodse stadgenoten, maar ook slachtoffers uit de wereld van het verzet krijgen een steentje. Zo worden zondag ook Stolpersteine gelegd voor de verzetsstrijders Bernard Nienhuis en Jan Meijer. De stenen komen bij de voormalige woningen van de oorlogsslachtoffers.

De Stolpersteine zijn een initiatief van de kunstenaar Demnig. De eerste stenen werden in de jaren negentig in Berlijn geplaatst. In 2007 kwamen de eerste stenen in Nederland te liggen. Demnig komt de stenen meestal zelf leggen, zoals zondag dus in Groningen.