Dit was 2016 in Groningen: juli

nieuws
Foto: Afke Berger

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. In juli werd de Jumbo-bomber veroordeeld, was Groningen in de ban van Pokémon en kwamen de eerste tropische dagen.

Jumbobomber
Op de eerste dag van de maand werd Alex O veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. De 51-jarige O. stond terecht voor afpersing van de supermarktketen van Jumbo. Hij plaatste vorig jaar explosieven bij twee Jumbo’s in de stad en verstuurde een brief met explosief poeder naar een supermarkt in Zwolle. De man eiste voor tonnen aan bitcoins, een digitaal betaalmiddel.

Foto: Sebastiaan Scheffer

Terras(geen)koopkracht
De terraskoopkracht bleek het allerlaagst in Groningen. De “terraskoopkracht” wordt bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de prijzen op het terras. Inwoners van de stad Groningen hebben met 16,2 rondjes de laagste “terraskoopkracht”. De gemiddelde “terraskoopkracht” over alle gemeten steden ligt op 18,6 rondjes per week en ligt hiermee gelijk aan het voorgaande jaar. Gin tonic wordt dit jaar als dé trend op het terras genoemd maar ook speciaalbieren en Radlers.

Liefdesbreuk
Het leek liefde op het eerste gezicht, maar helaas, de romance tussen de twee zwanen in het Noorderplantsoen lijkt in het water gevallen. In juni kreeg de mannetjeszwaan nieuw gezelschap na het verlies van zijn partner een paar weken daarvoor. Zij overleed toen ze een poging deed twee eieren uit te broeden. In de eerste instantie leken het mannetje en het nieuwe vrouwtje het goed met elkaar te kunnen vinden, maar uiteindelijk blijven de twee ver bij elkaar uit de buurt.

GRID zonder subsidie
Het Grafisch Museum (GRID) in de Sint Jansstraat raakte de subsidie van de gemeente en provincie kwijt. Daardoor gaat de komende vier jaar 280 duizend euro hun neus voorbij. De gemeente en provincie kwamen tot het besluit met de argumentatie dat GRID door de verkoop van het pand aan de Rabenhauptstraat genoeg geld heeft om zelf de broek op te houden. Daarnaast zou GRID te veel aan cultuureducatie doen en daar gaat al veel geld naar toe. Het museum liet het er niet bij zitten en is in november, met ruim 3.000 handtekeningen, naar wethouder Paul de Rook gestapt. De uitkomst daarvan is onduidelijk.

Foto: Afke Berger

Tropische temperaturen
21 juli was de eerste echt tropische dag van het jaar. Het kwik kwam boven de 30 graden uit. Hulpverleningsinstanties adviseerden om genoeg water te drinken en ook om jezelf goed in te smeren met zonnebrandcrème. Deze eerste tropische dag bleef niet op zichzelf staan, in augustus volgden er meerdere.

Pokémon GO
Van het Stadspark tot het Noorderplantsoen; de hele stad zat vol met Pokémonjagers die met hun mobiel voor hun hoofd door de stad struinden en Pokémons probeerden te vangen. Er werden verschillende evenementen gehouden en daardoor werd de stad af en toe overspoeld door een horde enthousiaste gamers. Na een aantal maanden was het klaar: de rage leek toen voorbij.

Foto: sxc.hu/profile/Dolphin22

Kruisgrijper
De 46-jarige Winsumer die verdacht werd van aanranding van journaliste Rosa Timmer is schuldig bevonden, maar hij heeft geen straf gekregen. Dankzij de media-aandacht raakte de man zijn baan, relatie en woning kwijt. Ook de relatie met zijn kinderen en ouders was verbroken en hierom vond de rechtbank dat hij al genoeg gestraft is.

Brandweer
De brandweer zat deze zomer niet stil: ze hield diverse acties vanwege een cao-conflict. De brandweermensen zijn boos vanwege het plan om de pensioenleeftijd te verhogen van 55 naar 62 jaar. De brandweerlieden zijn tegen dit plan omdat ze vinden dat hun werk zwaar en gevaarlijk is. De acties bestonden onder andere uit het bij elkaar harken van het pensioen en het plakken van banden.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 15:00 de maand augustus. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.