Acht jaar cel voor afpersen Jumbo

De Groninger Rechtbank heeft Alex O. veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. De 51-jarige O. stond terecht voor afpersing van de supermarktketen van Jumbo.

Hij plaatste vorig jaar explosieven bij twee Jumbo’s in de stad en verstuurde een brief met explosief poeder naar een supermarkt in Zwolle. De man eiste voor tonnen aan bitcoins, een digitaal betaalmiddel. Justitie had eerder ook acht jaar cel geëist.

De rechtbank acht zijn schuld bewezen. Er is dna van hem gevonden op een envelop met daarin een wenskaart en een explosief poeder. Ook had hij twee kookwekkers gekocht bij Blokker. Dezelfde kookwekkers werden aangetroffen bij de explosieven. Verder is een haar van hem aangetroffen op het emmertje bij de Jumbo aan de Wilhelminakade waar het explosief in zat. Bij O. is ook materiaal gevonden om drugs te fabriceren.

De man moet bovendien aan Jumbo en aan het casino bij de Euroborg een schadevergoeding betalen van resp. 72 duizend en 18 duizend euro. O. heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.