Categories: Nieuws

Pot van provinciale energiefonds is leeg, energiecoöperatie uit Stad vreest vertraging aanleg zonnepanelen

De geldpot voor het ‘Fonds Nieuwe Doen’, het energiefonds van de provincie Groningen, is leeg. Volgens een aantal lokale energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties is er geen zicht op een nieuwe vulling van de subsidiepot, waardoor verduurzamingsprojecten in de problemen komen en zorgen voor veel vertraging.

In een brandbrief aan de Provincie Groningen, opgesteld door Hotze Hofstra en Musetta Blaauw (Coöperatie GOED uit Stad) en ondertekend door onder meer Groninger Dorpen-directeur Hielke Westra en Brenda Harsveld van de Groninger Energiekoepel (voor lokale energiecoöperaties binnen de provincie), schrijven de organisaties bang te zijn dat de verduurzamingsprojecten die leunen op de financiering vanuit het fonds vertraging op gaan lopen. Daardoor zouden verschillende kleinschalige verduurzamingsprojecten in de problemen komen.

Als voorbeeld benadrukken de opstellers Landgoed Nienoord in Leek. Ook de bestuurders van het landgoed en het rijtuigenmuseum zetten hun naam onder de brandbrief. Voor Nienoord zou Coöperatie GOED duizend zonnepanelen aanleggen, maar dat kan niet zonder financiering uit de provinciale subsidiepot: “De tijd dringt, want voor de start van het broedseizoen op 15 maart moeten de werkzaamheden gereed zijn”, stelt opsteller Blaauw. “Eind januari moet de uitvoer starten. Alleen de financiering van de coöperatieve projectdelen staat nog open. Onze voorgaande projecten in Groningen zijn gefinancierd met een achtergestelde lening van Fonds Nieuwe Doen; het Provinciale energiefonds dat als financier optreedt als de markt het niet doet. Een burgerinitiatief zoals dat van ons is afhankelijk van dit soort financiers, omdat de markt niet begrijpt dat je winsten weggeven aan maatschappelijke doelen geen ander risicoprofiel heeft dan winsten in de zakken van aandeelhouders of buitenlandse investeerders laten vloeien.”

De organisatie luidt daarom de noodklok, aldus Blaauw: “We dringen erop aan dat er op zeer korte termijn een nieuw budget beschikbaar gesteld wordt, waarmee Fonds Nieuwe Doen ons en andere maatschappelijke initiatieven in staat kan stellen onze belangrijke bijdrage te leveren aan de eerlijke energietransitie in Groningen. Het risico op vertraging is daardoor groot, waarbij de druk op de energielasten van deze en vele andere maatschappelijke organisaties blijft toenemen.”

Deel dit artikel:
Tom Veenstra

Recent Posts

Komende dagen steeds minder regen, maar ook steeds lagere temperaturen

Vrijdag en zaterdag kennen nog een paar perioden met regen, maar daarna ziet Groningen waarschijnlijk…

11 uur ago

GBB komt met reeks maatregelen en adviezen naar aanleiding van gasenquête

Geen causaliteitsonderzoeken meer voor huizen boven het Groningenveld, jaarlijks 150 miljoen extra voor het IMG,…

11 uur ago

Zes in plaats van zeven jaar cel voor man die Griekse restauranthouder doodstak in Hoogkerk

De doodslag op de Griekse restauranthouder Lazoros Kounatidis in Hoogkerk kost de inmiddels 26-jarige Robin…

12 uur ago

Minister zet misvatting rond berisping Gomarus recht: ‘Suggestie dat school homoseksualiteit afkeurt is geenszins het geval’

Volgens minister Dennis Wiersma is het nooit zijn bedoeling geweest om het Gomarus College te…

13 uur ago

Hommeles bij koepel van universiteitsbladen door komst ‘anti-woke’ wetenschapper naar congres in Stad

De aanwezigheid van UvA-wetenschapper en anti-woke-activist Laurens Buijs bij een congres van media binnen het…

13 uur ago

Lichaam van vermiste man (68) gevonden bij De Bloemert

Aan het einde van de donderdagmiddag is bij De Bloemert in Midlaren het lichaam van…

14 uur ago