Categories: Nieuws

Pot van provinciale energiefonds is leeg, energiecoöperatie uit Stad vreest vertraging aanleg zonnepanelen

De geldpot voor het ‘Fonds Nieuwe Doen’, het energiefonds van de provincie Groningen, is leeg. Volgens een aantal lokale energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties is er geen zicht op een nieuwe vulling van de subsidiepot, waardoor verduurzamingsprojecten in de problemen komen en zorgen voor veel vertraging.

In een brandbrief aan de Provincie Groningen, opgesteld door Hotze Hofstra en Musetta Blaauw (Coöperatie GOED uit Stad) en ondertekend door onder meer Groninger Dorpen-directeur Hielke Westra en Brenda Harsveld van de Groninger Energiekoepel (voor lokale energiecoöperaties binnen de provincie), schrijven de organisaties bang te zijn dat de verduurzamingsprojecten die leunen op de financiering vanuit het fonds vertraging op gaan lopen. Daardoor zouden verschillende kleinschalige verduurzamingsprojecten in de problemen komen.

Als voorbeeld benadrukken de opstellers Landgoed Nienoord in Leek. Ook de bestuurders van het landgoed en het rijtuigenmuseum zetten hun naam onder de brandbrief. Voor Nienoord zou Coöperatie GOED duizend zonnepanelen aanleggen, maar dat kan niet zonder financiering uit de provinciale subsidiepot: “De tijd dringt, want voor de start van het broedseizoen op 15 maart moeten de werkzaamheden gereed zijn”, stelt opsteller Blaauw. “Eind januari moet de uitvoer starten. Alleen de financiering van de coöperatieve projectdelen staat nog open. Onze voorgaande projecten in Groningen zijn gefinancierd met een achtergestelde lening van Fonds Nieuwe Doen; het Provinciale energiefonds dat als financier optreedt als de markt het niet doet. Een burgerinitiatief zoals dat van ons is afhankelijk van dit soort financiers, omdat de markt niet begrijpt dat je winsten weggeven aan maatschappelijke doelen geen ander risicoprofiel heeft dan winsten in de zakken van aandeelhouders of buitenlandse investeerders laten vloeien.”

De organisatie luidt daarom de noodklok, aldus Blaauw: “We dringen erop aan dat er op zeer korte termijn een nieuw budget beschikbaar gesteld wordt, waarmee Fonds Nieuwe Doen ons en andere maatschappelijke initiatieven in staat kan stellen onze belangrijke bijdrage te leveren aan de eerlijke energietransitie in Groningen. Het risico op vertraging is daardoor groot, waarbij de druk op de energielasten van deze en vele andere maatschappelijke organisaties blijft toenemen.”

Tom Veenstra

Recent Posts

Liam van Gelderen bezorgt FC Groningen drie punten tegen Helmond Sport

FC Groningen heeft vrijdagavond een zeperd weten te voorkomen in Helmond. In de laatste seconde…

4 uur ago

Zaterdag nog wisselvallig, daarna droog, meer zon en aangename temperaturen

Het weer in Groningen wordt de komende dagen steeds iets beter. Zaterdag kent met name…

5 uur ago

Derde nederlaag Drs. Vijfje, winst PKC’83

Drs. Vijfje heeft vrijdagavond ook de derde wedstrijd in de eredivisie zaalvoetbal voor vrouwen verloren.…

5 uur ago

Leerlingen Praedinius Gymnasium winnen 30 uur durende hackathon met idee voor biodiesel uit schoolprullenbakken

Een groep leerlingen van het Praedinius Gymnasium in Groningen heeft vrijdag de hoofdprijs in de…

5 uur ago

Tien jaar OOG Ochtendshow gevierd met jubileumweek: ‘Passie voor het programma maakt vroeg opstaan echt de moeite waard’

Deze maand bestaat de OOG Ochtendshow tien jaar. Komende week staat OOG Radio uitgebreid stil…

6 uur ago

FC Groningen-aanhangers laten weinig heel van Friese vlag op bus naar Helmond

Een groep aanhangers van FC Groningen was vrijdagmiddag niet van plan om zich naar het…

7 uur ago