Categorieën: Nieuws

Pot van provinciale energiefonds is leeg, energiecoöperatie uit Stad vreest vertraging aanleg zonnepanelen

De geldpot voor het ‘Fonds Nieuwe Doen’, het energiefonds van de provincie Groningen, is leeg. Volgens een aantal lokale energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties is er geen zicht op een nieuwe vulling van de subsidiepot, waardoor verduurzamingsprojecten in de problemen komen en zorgen voor veel vertraging.

In een brandbrief aan de Provincie Groningen, opgesteld door Hotze Hofstra en Musetta Blaauw (Coöperatie GOED uit Stad) en ondertekend door onder meer Groninger Dorpen-directeur Hielke Westra en Brenda Harsveld van de Groninger Energiekoepel (voor lokale energiecoöperaties binnen de provincie), schrijven de organisaties bang te zijn dat de verduurzamingsprojecten die leunen op de financiering vanuit het fonds vertraging op gaan lopen. Daardoor zouden verschillende kleinschalige verduurzamingsprojecten in de problemen komen.

Als voorbeeld benadrukken de opstellers Landgoed Nienoord in Leek. Ook de bestuurders van het landgoed en het rijtuigenmuseum zetten hun naam onder de brandbrief. Voor Nienoord zou Coöperatie GOED duizend zonnepanelen aanleggen, maar dat kan niet zonder financiering uit de provinciale subsidiepot: “De tijd dringt, want voor de start van het broedseizoen op 15 maart moeten de werkzaamheden gereed zijn”, stelt opsteller Blaauw. “Eind januari moet de uitvoer starten. Alleen de financiering van de coöperatieve projectdelen staat nog open. Onze voorgaande projecten in Groningen zijn gefinancierd met een achtergestelde lening van Fonds Nieuwe Doen; het Provinciale energiefonds dat als financier optreedt als de markt het niet doet. Een burgerinitiatief zoals dat van ons is afhankelijk van dit soort financiers, omdat de markt niet begrijpt dat je winsten weggeven aan maatschappelijke doelen geen ander risicoprofiel heeft dan winsten in de zakken van aandeelhouders of buitenlandse investeerders laten vloeien.”

De organisatie luidt daarom de noodklok, aldus Blaauw: “We dringen erop aan dat er op zeer korte termijn een nieuw budget beschikbaar gesteld wordt, waarmee Fonds Nieuwe Doen ons en andere maatschappelijke initiatieven in staat kan stellen onze belangrijke bijdrage te leveren aan de eerlijke energietransitie in Groningen. Het risico op vertraging is daardoor groot, waarbij de druk op de energielasten van deze en vele andere maatschappelijke organisaties blijft toenemen.”

Tom Veenstra

Recente berichten

“Maandag onstuimig met fikse buien, vanaf woensdag weer vaker de zon”

De komende dagen verlopen grijs en regenachtig waarbij het op maandag flink onstuimig is. Volgens…

5 uur geleden

Symbiotic Reflections van Jimi Kleinbruinink dit voorjaar te zien in Tschumipaviljoen

In het Tschumipaviljoen is dit voorjaar Symbiotic Reflections te zien. Het imposante kunstwerk is gemaakt…

6 uur geleden

Nuttige zege GRC Groningen, opnieuw nederlaag Helpman

GRC Groningen is in de eerste klasse J van de laatste plaats af. Een klasse…

8 uur geleden

Onstuimige dag verwacht op maandag, bijzondere hijsklus Julianabrug gaat vooralsnog door

Het lijkt maandag een onstuimige dag te gaan worden. Aanpak Ring Zuid heeft hijswerkzaamheden gepland…

8 uur geleden

Vrouwenmars arriveert in Grijpskerk: “Wat er in 1945 is gebeurd zie je nog steeds terugkomen” (foto’s)

De 116 deelnemers die zondag de Vrouwenmars 1945 liepen zijn aan het einde van de…

10 uur geleden

Schreuders houdt FC Groningen op promotiekoers na late treffer bij VVV

FC Groningen heeft zondagavond met 0-1 gewonnen op bezoek bij VVV-Venlo. De Groningers houden zo…

11 uur geleden