Tweede Kamer wil stop op werven internationale studenten

nieuws
Studenten moesten in 2018 noodgedwongen in tenten slapen. Foto: Jacob de Vries

Universiteiten en hogescholen moeten stoppen met het actief werven van studenten uit het buitenland. Dat vindt de Tweede Kamer die een wervingsverbod in wil gaan voeren.

De afgelopen jaren werven hogescholen en universiteiten actief. De groei die hierdoor ontstaat leidt tot grote problemen. Zo zijn er te weinig studentenwoningen en raken collegezalen overvol. In Groningen leidde het de afgelopen jaren tot noodopvang en tenten waar studenten in moesten bivakkeren. Vorig jaar vroeg de SP al om actie: “Hogescholen en universiteiten spelen een cruciale rol bij het werven van internationale studenten. Open en eerlijk zijn naar internationale studenten over hun kansen op de woningmarkt moet daarom worden verplicht.”

Met een wervingsverbod hoopt de Tweede Kamer de toestroom te temperen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat nu veertig procent van de eerstejaars niet uit Nederland komt. Of het wervingsverbod er ook komt, wordt in februari duidelijk, wanneer minister Robbert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs met een plan gaat komen.