UMCG heeft begrip voor vertraging besluit Kinderhartcentrum: “Complex proces”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gewenste locaties voor kinderhartchirurgie wordt niet eind september, maar begin december uitgebracht. Het UMCG laat weten begrip te hebben voor de vertraging.

De NZa heeft aan Gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) laten weten dat de ziekenhuizen meer tijd nodig hebben om alle cijfers over de centra boven tafel te krijgen. “Wij vinden het heel belangrijk dat de NZa de goede en de juiste informatie in handen heeft”, vertelt UMCG-woordvoerder Janneke Kruse. “Het valt daarom te loven dat de NZa voor een grondige aanpak kiest. Daarnaast is het ook een heel complex proces, en daarom hebben we begrip voor de vertraging.”

UMCG: “Het is belangrijk dat het onderzoek grondig wordt uitgevoerd”
Vorig jaar december maakte toenmalig Gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) bekend dat hartoperaties in de toekomst alleen nog zullen worden uitgevoerd in Utrecht en Rotterdam. Door Groningen, Amsterdam en Leiden te sluiten kunnen operaties en kennis meer gecentraliseerd worden. Kruse: “Wij vinden het heel belangrijk dat het onderzoek grondig gebeurt. We hebben liever dat men heel nauwkeurig te werk gaat, dan dat er half werk wordt geleverd. En dat geldt niet alleen voor onze positie, maar ook de andere ziekenhuizen willen dat het goed wordt uitgevoerd.”

Julian Bushoff (PvdA): “Drie maanden vertraging levert een nog langere onzekerheid op”
De Groningse politiek was maandagavond duidelijk. Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP liet weten dat uitstel alleen mogelijk is als het om afstel gaat. Julian Bushoff van de PvdA: “Een petitie om het centrum te behouden is duizenden keren getekend. De nieuwe minister van Gezondheidszorg liet weten er naar te zullen kijken en op basis van het rapport van de Zorgautoriteit een afweging te maken. Nu dit rapport drie maanden later verschijnt levert dit een nog langere onzekerheid op. Terwijl er sterkte behoefte is aan een helder besluit.”

UMCG: “De steun waarderen wij heel erg”
Kruse: “De steun van het publiek, van de inwoners uit de noordelijke regio, maar ook van daarbuiten, en de steun van politici en bestuurders, die waarderen wij heel erg. Het heeft ons ook heel erg geholpen. Toen het plan in december op tafel werd gelegd door de minister was het een voorgenomen besluit. Door al die mensen die in de bres zijn gesprongen wordt er nu een grondige impactanalyse uitgevoerd. Wij zijn heel blij dat hier voor gekozen is en we gaan het rustig afwachten.”

Deel dit artikel: