UMCG moet opnieuw langer wachten op besluit over kinderhartchirurgie

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gewenste locaties voor kinderhartchirurgie wordt niet eind september, maar begin december uitgebracht. Dit rapport gaat minister Ernst Kuipers gebruiken om te bepalen of het kinderhartcentrum in het ziekenhuis dicht moet of open mag blijven.

Het is de tweede keer dat de NZa vraagt om uitstel. Het rapport had eigenlijk in juni al op het bureau van zorgminister Kuipers moeten liggen. Ook toen vroeg de NZa om uitstel tot september. Nu volgt er opnieuw uitstel.

De NZa stelt langer nodig te hebben om het rapport af te maken, omdat de ziekenhuizen meer tijd nodig hebben om alle cijfers over de centra naar de Zorgautoriteit te sturen. Daarom heeft de NZa minister Kuipers gevraagd om uitstel. Dat verzoek werd gehonoreerd door de D66-minister.

Minister Hugo de Jonge, de voorganger van Kuipers, maakte eind vorig jaar bekend dat de kinderhartchirurgie in de toekomst wordt geconcentreerd in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG Utrecht. Dat leidde tot felle protesten vanuit het UMCG, het UMC Leiden en het AMC. Daarop besloot minister Kuipers om zijn besluit uit te stellen, totdat de NZa aanvullend onderzoek had gedaan.