Uitstel besluit Kinderhartcentrum UMCG: “Dit is alleen prima als van uitstel afstel komt”

Het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit over de gewenste locaties voor kinderhartchirurgie verschijnt niet in september maar wordt in december uitgebracht. De Groningse politiek vindt de mededeling niet chique.

“Het is de afgelopen periode alleen maar duidelijker geworden dat het Kinderhartcentrum ontzettend belangrijk is voor de zorg in Noord-Nederland”, reageert fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA. “Een petitie om het centrum te behouden is duizenden keren getekend. De nieuwe minister van Gezondheidszorg liet weten er naar te zullen kijken en op basis van het rapport van de Zorgautoriteit een afweging te maken. Nu dit rapport drie maanden later verschijnt levert dit een nog langere onzekerheid op. Terwijl er sterkte behoefte is aan een helder besluit.”

Julian Bushoff (PvdA): “Kinderhartcentrum moet open blijven”
Bushoff vertelt verder: “Wat de fractie van de PvdA betreft zou dat besluit moeten zijn dat het Kinderhartcentrum in Groningen open blijft. Voor al die kinderen, voor alle ouders en voor liefdevolle en goede zorg dichtbij in heel Noord-Nederland. Daar mag niet aan getornd worden.”

Jimmy Dijk (SP): “Het vervult een functie in de regio”
Jimmy Dijk is fractievoorzitter van de SP. “Voor ons als fractie staat als een paal boven water dat het Kinderhartcentrum in het UMCG moet blijven. Het vervult een functie in de regio. We hebben het over kinderen die met hartklachten geboren zijn die dankzij ingrijpen van de toegewijde medewerkers van het centrum in leven zijn gebleven. De zorg is nu dichtbij. Dit betekent dat patiënten en ook hun familieleden niet hoeven af te reizen naar Amsterdam of Utrecht.”

“Is alleen goed als van uitstel afstel komt”
Dijk: “Efficiëntie en het concentreren van specialismen zijn inderdaad afwegingsfactoren. Maar wij vinden het menselijke aspect, het sociale, het humane veel belangrijker. Als partij zijn we altijd heel duidelijk geweest: dit moet blijven in Groningen. En niet alleen wij als SP vinden dit, maar zo ongeveer de hele noordelijke politiek heeft zich hier over uitgesproken. Uitstel van dit rapport kan alleen goed zijn als het om afstel gaat.”