Groningen Swim Challenge: “Eerste ultraswimmers over de finish, wat een geweldige sfeer”

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

De eerste ultraswimmers die zaterdagochtend in alle vroegte bij Zoutkamp gestart zijn, zijn zaterdag in het begin van de avond gefinisht in de Oosterhaven in Stad. Johan Broesder van de organisatie is trots.

Hoi Johan! Hoe staat het er voor?
“Het gaat ontzettend goed. Ondanks dat het evenement nog volop bezig is, kunnen we denk ik nu al concluderen dat het een geweldig en succesvol evenement is. De eerste ultraswimmers kwamen rond 17.30 uur de stad in zwemmen, en zojuist zijn de eersten gefinisht in de Oosterhaven. Deze ultraswimmers zwemmen in teams waarbij men vanochtend dus heel vroeg gestart is bij Zoutkamp.”

Een dag ook met prima weersomstandigheden …
“Het kan niet beter. Toen we vanochtend begonnen was het nog donker. Het was windstil en het water was spiegelglad. De temperaturen zijn ook ideaal voor een evenement als dit, en daarom kan het niet beter. Het is nagenoeg helemaal probleemloos verlopen.”

En wat opvalt is dat de zwemmers ook vanaf ongeveer iedere brug werden toegejuicht …
“Klopt. Dat is fantastisch. Mensen die aan het applaudiseren zijn, we hebben mensen gezien die op instrumenten muziek maken om de zwemmers aan te moedigen, maar ook voorbijgangers die zich afvroegen wat er aan de hand was. En nadat ze was verteld wat er gaande was, dat ze volop mee gingen klappen. Dat is toch prachtig?”

Uit de tussenstand blijkt dat jullie ruim 158.000 euro hebben opgehaald voor het UMCG Kanker Research Fonds …
“Dat is een tussenstand inderdaad. En dat is tegelijkertijd een geweldig bedrag. Met alle edities tezamen zitten we nu boven het miljoen dat we geschonken hebben om kanker de wereld uit te helpen. Ja, dat doet ons wel wat. Daar zijn we heel blij mee. Het definitieve bedrag wordt vanavond rond 21.00 uur bekendgemaakt op het podium van Radio NL op de Grote Markt. Ranomi Kromowidjojo zal op het podium het geldbedrag bekend gaan maken.”

In Stad worden de zwemmers onthaald met muziek. Ook burgemeester Koen Schuiling (VVD) is aanwezig. Foto: Mirre van de Klok
Foto: Evert Janse
Foto: Evert Janse