Vijlbrief wil af van ‘fictie’ dat Groningse gaskraan openen prijzen drukt

nieuws
Foto: Rijksoverheid

‘Of je in Groningen gas wint of niet, het maakt niet uit voor de gasprijs.’ Met die woorden reageerde staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw donderdagmiddag op vragen tijdens een commissiedebat gaswinning in de Tweede Kamer.

“De gasprijs is een wereldmarktprijs”, stelt Vijlbrief. “Het winnen van gas uit Groningen heeft daar geen invloed op.” De staatssecretaris vervolgde met een getergde stem: “Ik zeg het nog één keer in de camera, het maakt niet uit. Als u dat zou willen opschrijven, dan komen we misschien een keer van deze fictie af. Alle aanbieders passen hun hoeveelheid zelf aan, maar de gasprijs is een wereldprijs.”

‘Het blijft onveilig’

Vijlbrief reageerde ook meteen op argumenten van verschillende rechtse partijen. Die pleitten om het gasveld van Groningen opnieuw te gaan gebruiken, omdat uit rapporten zou blijken dat dat veilig zou kunnen gebeuren. “Ik wil nog één keer heel helder zeggen: het onveilig om gas te winnen in Groningen”, stelt Vijlbrief. “Dat zeg ik niet, dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen. Het is onveilig en daar kan geen geld tegenop. En geld maakt het ook niet veiliger.”

Alleen gaswinning als ziekenhuizen in de kou zitten

De woorden van Vijlbrief volgen op het besluit van GasTerra om niet in roebels te gaan betalen voor Russisch gas, waarna Gazprom besloot om de kraan naar Nederland dicht te draaien. Vijlbrief en minister Rob Jetten benadrukten maandag al dat er voldoende gas is ingekocht om geen beroep op Groningen te hoeven doen.

Wel benadrukte de staatssecretaris dat ook hij het stopzetten van de gaswinning niet geheel kan uitsluiten. Groningen blijft voor Vijlbrief een ‘ultimum remedium’: een laatste redmiddel. “Groningen is de aller, aller, allerlaatste optie. Dat betekent dat er allen gas uit Groningen komt als het echt niet anders kan. Echt niet anders betekent dat beschermde gebruikers in gevaar komen. Dat wil zeggen er mensen in ziekenhuizen in de kou liggen of kinderen op scholen in de kou zitten. En daar verandert deze beslissing van GasTerra niks aan.”

Deel dit artikel: