GasTerra weigert Russische betalingseisen; Gazprom levert deze zomer geen gas aan Nederland

nieuws
Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Plaats Groningen Gasterragebouw in Groningen wordt een nieuwe locatie van NHL Stenden ( Hogeschool)

Gashandelaar GasTerra, gevestigd aan de Stationsweg in Groningen, gaat niet in roebels betalen voor Russisch aardgas. Gazprom heeft daarom besloten om tot 1 oktober geen aardgas te leveren aan Nederland. Dat betekent dat ongeveer 2,0 miljard kubieke meter Russisch aardgas niet naar Nederland komt.

Eind maart stelde de Russische president Poetin per decreet dat Russisch gas voortaan in roebels betaald moet worden. Aardgas moet daardoor bij de bank van Gazprom worden afgerekend via twee bankrekeningen, waar euro’s omgezet moeten worden in roebels.

Maar GasTerra gaat daar niet op in, omdat het risico op schending van de door de EU opgestelde sancties groot is. Ook levert de vreemde betalingsconstructie te veel financiële en operationele risico’ op, zo stelt GasTerra: “Met name het openen van rekeningen in Moskou onder Russisch recht en de controle hiervan door het Russische regime zijn een te groot risico voor het bedrijf uit Groningen.”

Zekerheid voor Nederland, niet voor Europese Markt

Maar dat levert voorlopig geen leveringsprobleem op voor Nederland, zo stellen GasTerra en minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Het gas is al elders ingekocht. “Dit besluit heeft geen gevolgen voor de levering van gas aan Nederlandse huishoudens”, aldus Jetten. “Ook zijn er naar verwachting geen problemen met de levering aan bedrijven. We blijven de situatie de komende tijd echter wel nauwlettend in de gaten houden.”

Maar volgens GasTerra is niet te zeggen welke invloed het wegvallen van het Russische gas heeft op de Europese markt qua levering. Ook de invloed op de prijs van aardgas is nog niet goed in te schatten. De gasprijs kende, na de bekendmaking van GasTerra, een kortdurende piek. Daarna daalde de prijs meteen weer.