Forum Groningen biedt excuses aan voor geluidsoverlast: “We gaan dit evalueren”

nieuws
Foto: Rick van der Velde

Directeur Dirk Nijdam van Forum Groningen biedt zijn verontschuldigingen aan vanwege de geluidsoverlast die zaterdagavond in een groot deel van de stad ervaren werd naar aanleiding van de Rooftop Sessions op het dak van het gebouw.

De berichten die via sociale media verstuurd werden zijn bij ons niet onopgemerkt gebleven”, vertelt Nijdam. “En wij balen hier ook echt van. Als we een feestje organiseren is het nooit de bedoeling om overlast te veroorzaken. Daarom wil ik iedereen die overlast heeft ervaren mijn verontschuldigingen aanbieden. Het feestje, en de effecten, gaan we de komende tijd evalueren waarmee we willen voorkomen dat een eventuele volgende editie weer tot klachten gaat leiden. Wat ik wil zeggen is dat wij de klachten die zijn binnengekomen heel erg serieus nemen.”

Rooftop Sessions
Op het dak van Forum Groningen vond zaterdagavond de eerste editie van Rooftop Sessions plaats. Onder andere Kraak & Smaak en Lövestad gaven er een optreden. “Voor het evenement hebben we een vergunning aangevraagd. We hebben gedurende de avond ook continu gemonitord of we qua geluid goed zaten. We zijn uiteindelijk tien decibel onder de norm, wat toegestaan is, blijven zitten.”

“We hebben niet zo maar even iets gedaan”
De vraag is hoe het kan waarom er dan zoveel overlast is ervaren. “Het is de eerste keer dat we dit specifieke evenement organiseren. Dat er overlast wordt ervaren zal komen door een bepaalde windrichting of door bepaalde omstandigheden. Kijk, het is niet zo dat we maar even wat gedaan hebben. In het verleden hebben we vaker evenementen georganiseerd op het dak van het Forum. Ook tijdens de coronapandemie. Bij die evenementen zijn we in kaart gaan brengen wat het geluid doet. We hebben letterlijk mensen op pad gestuurd om op verschillende plekken in de stad hun oor te luister te leggen. Hoor je iets? En al die testen verliepen prima, waarbij je hier op het dak van het Forum dan juist werd weggeblazen. De muziek stond toen veel harder.”

“We gaan dit serieus oppakken”
Nijdam geeft aan dat men al doende leert. “Voor ons is duidelijk dat het weer grote invloed heeft op hoe ver geluiden kunnen dragen. Daar gaan we mee aan de slag. En we vinden het heel erg vervelend dat zoveel mensen overlast hebben ervaren. We gaan dit heel serieus oppakken.”