UMCG voorziet geen grote crisis bij nieuwe coronagolf, behalve bij ‘hele gekke variant’

Het UMCG is relatief goed voorbereid op de aankomst van een nieuwe ‘coronagolf’. Dat stelt arts-microbioloog Marjolein Knoester van het UMCG donderdagmiddag. “Alleen bij een ‘hele gekke variant’ bestaat de kans dat het ziekenhuis opnieuw in de crisis-stand moet schieten.”

Corona is nu ‘stabiel en laag’

Het aantal coronagevallen is, sinds de afschaffing van het massale testen bij de GGD, enigszins uit beeld geraakt. Maar volgens Knoester is er nu nog weinig reden tot zorg: “Doordat het testadvies is verdwenen, is het zicht op de mensen die corona hebben wat verdwenen. Maar het is echt wel een stuk minder dan in januari en februari, zo blijkt onder meer uit rioolwatermetingen. Dat hebben we landelijk in kaart. Daaruit blijkt dat het aantal infecties nu stabiel en laag is.”

‘Nieuw normaal’ in het UMCG, maar ‘gekke variant’ kan roet in het eten gooien

Voor het UMCG betekent dat volgens Knoester een uitgelezen moment om naar een ‘nieuw normaal’ te gaan. Volgens de arts-microbioloog wil het ziekenhuis de maatregelen die nu nog gelden in het UMCG vanaf 30 mei gaan versoepelen. Knoester: “We gaan ervan uit dat we later in het jaar weer op moeten schalen, maar we willen het wel duurzaam inrichten. We hebben veel geleerd van de afgelopen jaren, onder andere hoe we het aantal bedden, verpleegkundigen en artsen goed op elkaar af te stemmen.”

Knoester houdt wel een slag om de arm: “Als er een hele gekke variant komt, die extra ziekmakend is en niet goed wordt aangepakt door de vaccins, dan moet je echt weer naar een crisis-stand toe. Maar daar gaan we niet vanuit. ”

Het ziekenhuis richt zich nu voornamelijk op het wegwerken van achterstanden, stelt Knoester: “De wachttijden als gevolg van wat hiervoor is gebeurd zijn best zorgelijk. Daar wordt zo hard mogelijk op gestuurd, want we leven erg mee met de patiënten die hier problemen door ondervinden.”

Nieuwe varianten kunnen voor nieuw’ golfje’ zorgen

Inmiddels ligt een aantal nieuwe coronavarianten op de loer om de coronacrisis nieuw leven in te blazen. Voor het UMCG betekent dat een constante vinger aan de pols: “We houden de ontwikkeling van het virus en de benodigde capaciteit goed in de gaten. Wat we in andere landen zien, is dat er nieuwe varianten aankomen. Dat zien we in Nederland ook al, onder andere de varianten BA-4 en BA-5. Nu is de vraag welk effect deze varianten gaan hebben. Het kan zijn dat het effect beperkt is, maar het kan ook zijn dat er weer een klein golfje aankomt. Mensen zijn misschien net iets minder goed beschermd tegen deze varianten, dan tegen de varianten die hiervoor rondgingen.”

Corona moet meer onderdeel worden van maatschappij

In de afgelopen dagen uitten verschillende ziekenhuizen hun zorgen richting het Kabinet over de snelheid waarmee gewerkt wordt aan plannen voor een nieuwe golf. Knoester stelt echter dat het niet alleen de zorg en de regering zijn die zich hiermee bezig moeten houden.

“Persoonlijk ben ik het eens met de stelling: corona moet wat meer onderdeel worden van de maatschappij. We moeten proberen lockdowns te voorkomen en daarmee hele ketens stil te leggen”, stelt de microbiologe. “Wij zijn ons al aan het voorbereiden, maar dat kunnen de mensen thuis ook doen. Dat kan onder meer door je altijd bewust te zijn van je hand- en hoesthygiëne. Door toch afstand te houden als dat kan, zeker tijdens de winter. En door je er bewust van te zijn dat de maskers hun meerwaarde hebben bewezen. ”

“Maar de vraag is of dat dan weer genoeg is”, besluit Knoester. “Waar vooral op gedoeld wordt is de IC-capaciteit en de beddencapaciteit. Maar daar ga ik geen uitspraken over doen.”

Deel dit artikel: