“Uitspraken wethouder Diks over mensen in armoede zijn denigrerend en badinerend”

nieuws
Foto: gemeente Groningen

De fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad noemt de uitspraken die wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) vrijdag deed over mensen die leven in armoede denigrerend en badinerend. De partij wil dat Diks verantwoording af komt leggen.

Voor de camera van OOG Tv liet de wethouder weten dat mensen in armoede goed moeten nadenken voordat ze aan kinderen beginnen en dat de gemeente hiervoor een speciaal programma gaat oprichten. De SP is van mening dat de wethouder haar werk moet gaan doen door te zorgen voor betere inkomensondersteuning, goede huisvesting en door schulden te voorkomen in plaats van mensen met zoveel dedain te zeggen hoe ze moeten leven. “Wethouder Diks heeft woensdag weer heel wat uit te leggen”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Haar problemen en foute uitspraken stapelen zich op. Hierdoor verliest zij als wethouder armoedebeleid steeds meer vertrouwen zowel in de gemeenteraad als onder de bevolking.”

Moralistische uitspraken
De SP vindt de uitspraken niet kunnen. “Dit soort verheven moralistische uitspraken waarmee wethouder Diks neerkijkt op mensen waar ze voor op zou moeten komen, zijn ongewenst en onacceptabel. De wethouder moet zich bezighouden met bestrijden van armoede door meer aan inkomensondersteuning te doen of door te voorkomen dat mensen grote schulden kunnen aangaan. Enkel wijzen op individueel gedrag is stigmatiserend, daarmee zet ze mensen categorisch weg.”

Wethouderonwaardig
Het is niet de eerste keer dat woorden van wethouder Diks voor ophef zorgen. “Toen ging het over de uitspraak waarin Diks stelde dat sommige mensen het idee hebben dat ‘Als je thuis op de bank ligt, je ook wel geld krijgt’. Wij vinden dat deze uitspraken totaal niet stroken met de problemen waar mensen in armoede mee te maken hebben. Het zijn uitspraken die mensen in hun waardigheid raken en tegelijk wethouderonwaardig zijn.”

Bekijk hier de reportage