‘Lefier heeft zich het eigendom van het Pepergasthuis toegeëigend’

Lefier heeft zich het Pepergasthuis toegeëigend. Dat zegt Louwris Kroon die als directeur van woningcorporatie volkshuisvesting betrokken was bij de overdracht van het Pepergasthuis in 1989.

De noodzakelijke restauratie van de kerk, de eetzaal en de gasthuiswoningen was voor het toenmalig voogdijbestuur complex. Volkshuisvesting kreeg daarom het economisch eigendom van het gasthuis, het was het plan om dat weer terug te geven aan het voogdijbestuur als de financiën waren afgewikkeld, na ongeveer dertig tot veertig jaar. Die bepaling werd opgenomen in een akte. Door een fusie verkreeg Lefier later ook het juridisch eigendom, iets wat niet was voorzien. Het juridisch en economisch eigendom ligt nu bij Lefier en die wil het complex verkopen aan de hoogst biedende, speculant Jan Berry Drenth.

“De intentie van vereniging Volkshuisvesting, de gemeente en de voogdij is altijd geweest om het openbare en sociale karakter van het gasthuis te bewaren.’ zegt Kroon. De autoriteit Wonen doet voor de kerst uitspraak over de kwestie.

 

 

Deel dit artikel: