“Ik moest het mijn ouders wel uitleggen dat we naar Tsjernobyl gaan”

Vier studenten van de Hanzehogeschool reizen eind volgende maand af naar Tsjernobyl. Het viertal gaat er een documentaire maken over de wederopbouw van het gebied.

“Het idee ontstond eigenlijk vrij snel”, vertelt Tom Kellendonk. “We hadden vanaf het begin het idee we moeten echt iets vets maken. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de nucleaire ramp die in 1986 plaatsvond en de gevolgen daarvan. En zo ontstond het idee om een documentaire te maken over de wederopbouw van het gebied.” Spannend noemen ze het avontuur. “Ik heb het mijn ouders ook wel even goed uit moeten leggen”, vertelt Sean Woldring.

Eind november vertrekken de vier naar het gebied. “We gaan uiteraard beelden maken, maar we willen ook interviews opnemen. Zo zijn we bijvoorbeeld in contact gekomen met een bedrijf dat daar graan verbouwt waar wodka van gebrouwen wordt. Maar we willen ook in gesprek met mensen die daar gids zijn en die er een souvenir-winkel runnen.”

Om de documentaire mogelijk te maken is een crowdfundingsactie gestart. “We hebben binnen drie dagen al een kwart van de benodigde vierduizend euro binnen. Dus daar zijn we super trots op.” De documentaire moet eind januari klaar zijn en zal dan vertoond worden in Forum Groningen.

Meer informatie is te vinden op deze website.