Treinpersoneel diep teleurgesteld over nieuw pensioenakkoord

Machinisten en conducteurs zijn niet blij met het nieuwe pensioenakkoord dat afgelopen weekend gesloten werd. “Wij zijn diep teleurgesteld.”

In het pensioenakkoord is afgesproken dat de pensioenleeftijd de komende twee jaren bevroren wordt. Daarna gaat de leeftijd in kleine stapjes omhoog. “Wij hadden graag gewild dat de leeftijd voor altijd bevroren wordt op 65”, zegt Wim Eilert van vakbond VVMC. “En als het 66 was geworden dan hadden we dat op zich ook prima gevonden, maar dit nieuwe akkoord is het gewoon niet.”

Machinist valt onder de categorie ‘zwaar beroep’
Volgens Eilert vallen beroepen als machinist, conducteur maar ook spoorwerker onder de categorie zware beroepen. “Machinisten krijgen nog altijd te maken met zelfdoding en conducteurs kampen nog wekelijks met agressie, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat maakt deze beroepen heel zwaar.”

De teleurstelling bij VVMC lijkt vreemd. Andere vakbonden maar ook coalitie- en oppositiepartijen kraaien juist euforie over het bereikte resultaat. “Vergis je niet. Ik weet dat sinds afgelopen weekend heel veel spoormedewerkers hun lidmaatschap bij FNV hebben opgezegd omdat ze teleurgesteld zijn. Er is echt heel veel onvrede.”

“Komende jaar een pittige strijd”
VVMC was als vakbond niet betrokken bij de onderhandelingen over het nieuwe pensioenakkoord. “Toch verwacht ik dat het het komende jaar nog een pittige strijd gaat worden. De cao voor Arriva-personeel loopt straks in december af, die van de NS in maart. Bij deze onderhandelingen zijn wij wel aanwezig, en we zullen alles uit de kast gaan halen om daar het maximale voor onze leden uit te halen.”

Deel dit artikel:

 1. Ik heb ook tegen gestemd. Helaas is het akkoord er toch door. Wat mensen niet lijken te beseffen is dat ze, los van de pensioenleeftijd, met dit akkoord alle zekerheid die ze hadden met de middelloonregeling verspeeld hebben. De gegarandeerde uitkering o.b.v. middelloon is nu namelijk vervallen, en wordt vervangen door een beschikbare premie’ -regeling. Oftewel; gewoon afwachten wat er in de pot zit, garantie tot de voordeur. Werkgevers vieren feest, die hoeven nu nooit meer bij te springen als er te weinig in de pot zit. Maar er zal maar een beurskrach plaatsvinden vlak voor je pensioen, dan kun je mooi op een houtje bijten. Billen bij elkaar dus vanaf nu. En het probleem met de rekenrente is ook nog niet opgelost, dat wordt zelfs groter…..

 2. snap de FNV bond niet .dit akkoord is niks .ik voel zoals velen Nederlanders me genaaid. ik snap echt die mensen niet die voor dit akkoord gestemd hebben. is Nederland dan zo verdeeld in denken .

 3. Het is nog niet eens vier jaar geleden dat de pensioenleeftijd op 65 jaar stond… En nu… Moet je nu zien.
  Het is niet normaal.
  Ik hoop dat er met de CAO onderhandelingen nog goede afspraken met NS gemaakt kunnen worden, maar ik vrees het ergste.

 4. Ook Ik snap de FNV leden niet , want 2 maanden geleden (vlak voor de provinciale statenverkiezingen) was ik bij een bijeenkomst met meer dan 100 mensen waarvan ik echt het idee had dat zij allemaal tegen zouden stemmen.
  En 385.000 mensen die gestemd hebben vind ik niet representatief voor een ledenbestand van een miljoen.
  Voor mij scheelt het 5 maanden met mijn pensioen, En er is nog steeds niets bekend of je nou eerder met pensioen kan zonder boeteregeling. Ik steun zeker de VVMC maar de FNV heeft mij vroeger zo goed geholpen Ik kan gewoon niet overstappen.

 5. Grootste probleem is geweest dat veel leden zich helemaal niet verdiept hebben in de rekenrente en de manier waarop ons pensioen tot stand kwam. Veel ouderen die vlak voor hun aowleeftijd zitten hebben kortzichtig voor gestemd, puur gekeken naar paar maanden eerder stoppen met werken. Verder hebben ook veel gepensioneerden gestemd. Die wilden geen korting volgend jaar..zelf werk ik in het OV bij Streekvervoer maar ook daar vrijwel iedereen tegen het akkoord. Maar met alle respect, we zijn genaaid door de “oudjes”..

 6. Je bent niet genaaid door de oudjes alleen waar het om de pensioenhoogte en pensioengerechtigde leeftijd gaat. Diezelfde oudjes hebben hun eigen inkomen veiliggesteld, althans zolang dit nog blijft duren. En hoe egocentrisch deze groep in jou ogen wellicht ook mag zijn, wat zou jij hebben gedaan als jou pensioengerechtigde leeftijd nu dan wel dichterbij zou komen? Door het grote aantal niet (langer meer) aan het arbeidsproces deelnemende Nederlanders en de telkens groter wordende groep van de nooit aan het arbeidsproces deelgenomen te hebben/deel te nemen medelanders, zal in de nabije toekomst ook de hoogte van de AOW ter discussie komen te staan.
  De aardgasbaten komen straks te vervallen, waardoor de miljarden aan bijstandsuitkeringen en AOW ergens anders weggehaald moeten gaan worden en 3 x raden wie daarvoor en daaraan gaan bijdragen.

 7. Patrick luycks
  Hoezo genaaid door de “ oudjes “
  Ik ben 62 heb tegen gestemd.
  Mijn man al 3 jaar met pensioen heeft tegen gestemd omdat we solidair zijn met onze kinderen die anders. Tot ver voorbij de 70 moeten werken .
  Ik heb ook gestaakt . En ben ook zeer teleur gesteld in de bonden ..
  dus niet zo kortzichtig de “ oudjes “ overal de schuld van geven …

 8. het is simpel, Nederland en de vakbonden vergrijzen. Wat maakt het hen uit als de generaties na hen jaren langer moeten werken voor het pensioen van anderen en voor zichzelf. Daarbij lopen ze meer risico dat ze minder krijgen. En de aardgas bubbel is ook al leeggezogen waar de hele verzorgingsstaat tientallen jaren gefinancierd is.

  Daarom willen ze de xxp/er ook aanpakken, want die kan wel voor een eigen pensioen zorgen. Bijvoorbeeld door 1 of enkele huisjes te kopen als belegging. Maar dat mag zometeen ook al niet meer van de socialisten.

  En hou alsjeblieft eens op elkaar onderling af te vallen door te zeggen dat jouw baantje toch net iets zwaarder is dan die van een ander. Dan moet je lekker een andere baan kiezen! Dan gaan die lonen vanzelf omhoog als het zo zwaar is dat niemand het meer wil doen. En anders is het jammer, blijkbaar genoeg anderen die het werk wel willen doen.

 9. Dat treinpersoneel in het noorden wil niets liever dab staken, dat is allang bekend. Ze vinden het jammer, dat er een akkoord is. Laat ze eerst maar eens een poosje werken, zodat niet altijd de onschuldigen de dupe zijn!

 10. Dat over die drollen …”en dat de lichtste altijd boven drijven”.. is hier ook van toepassing ..
  ter uwer informatie ..ook ik…( als oudje) 62 jarige FNV er heb tegengestemd ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *