Ambtenaar wilde dat raadsleden informatie over gehekelde gemeentemedewerker doorspeelden (update)

nieuws
Foto: Chris Bakker

Een topambtenaar van de gemeente heeft actief raadsleden benaderd om informatie te lekken over een medewerker waarmee de gemeente in conflict lag.

Het Dagblad van het Noorden vroeg mails en appjes op via de Wet Open Overheid, waaruit de gang van zaken duidelijk lijkt te worden. Drie raadsleden zouden door een directeur van de gemeente Groningen zijn benaderd om een geluidsfragment te delen (als ze die hadden) over een ambtenaar die met de gemeente in conflict lag. Eén daarvan, Yaneth Menger van de Stadspartij 100% voor Groningen, bevestigt aan OOG dat zijn één van de raadsleden is die daarnaar werd gevraagd.

In de vermeende geluidsfragmenten zou een andere directeur van de gemeente uitspraken van de gemeentesecretaris hebben geparafraseerd, met harde uitspraken rond de komaf van de inmiddels zieke gemeentemedewerker en ambtenaren van andere minderheidsgroepen. De burgemeester en de secretaris zouden deze audiobestanden appjes niet in bezit hebben gehad. Het vermoeden bestond dat de gehekelde medewerker de geluidsbestanden mogelijk naar raadsleden had geappt. Daarom kreeg een topambtenaar de opdracht om de raadsleden te vragen naar de bestanden.

De ambtenaar in het conflict met de gemeente is inmiddels ontslagen.

Noot van de redactie:

Onder dit artikel werd in eerste instantie een reactie vermeld van JOVD-voorzitter Koen Balkema. De voorzitter trok deze verklaring later op de middag in namens de organisatie. De voorzitter zou het standpunt namens de aan de VVD-gelieerde organisatie uit eigen beweging en zonder medeweten van de JOVD hebben gedaan.