Ter Borch komt op voor de huiszwaluw “Nepnesten zijn erg geschikt”

Natuurmonumenten gaat met bewoners van de woonwijk Ter Borch ervoor zorgen dat de huiszwaluw het nog meer naar zijn zin krijgt in deze buurt. Gelegen naast natuurgebied De Onlanden en daarom volgens kenners een perfecte plek om met een paar maatregelen het de vogel van het jaar naar de zin te maken.

“We staan hier op de hoogzit vlakbij de Onlanderij. Als je naar het Westen kijkt zie je De Onlanden en als je naar het Oosten kijkt zie je de wijk Ter Borch waar huiszwaluwen graag nestelen. In De Onlanden vinden ze klei voor de bouw van nesten en natuurlijk volop insecten dat dient als voedsel”, vertelt Bart Zwiers van Natuurmonumenten.

Zijn collega René Dantuma vervolgt: “En juist de klei is hier het probleem. Door de samenstelling is deze soort klei niet helemaal geschikt voor het bouwen van de kenmerkende, aan de dakgoot hangende nesten van de huiszwaluw. Daarom roepen we kinderen op om aanstaande zondag te helpen met het maken van modderpoelen met speciaal door Natuurmonumenten gekochte klei. Deze is wel erg geschikt”.

Daarnaast is vanavond vanaf acht uur een lezing in de Onlanderij, Madijk 1 in Eelderwolde. Deze presentatie wordt gegeven door René Dantuma en het thema is natuurlijk de huiszwaluw.