“Stoelendans subsidie culturele instellingen niet handig”

De stoelendans met subsidies waar culturele instellingen mee te maken krijgen is niet handig. Dat is de mening van twee instellingen naar aanleiding van het behandelen van de cultuurnota 2017 – 2020 woensdagavond in de gemeenteraad.

“Eigenlijk zijn we ontzettend blij”, zegt Ingeborg Struyk van Urban House. “Tijdens de vergadering is besloten dat we niet 65.000 euro maar 85.000 euro krijgen. Ontzettend mooi, omdat we daar het komende jaar hele mooie dingen mee kunnen doen.” Teleurstelling is er bij het GRID aan de Sint Jansstraat. “We hadden graag 40.000 euro willen hebben”, zegt Fronique Oosterhof. “Dat is wat de Kunstraad ook adviseerde, maar we krijgen slechts 20.000 euro. Erg jammer.”

Beide instellingen hekelen de onzekerheid rondom de subsidies. Volgend jaar zal er namelijk opnieuw gestreden moeten worden om de gelden. Daarbij gaat het om relatief gezien kleine bedragen, waar erg veel werk in verzet moet worden om er voor in aanmerking te komen. “Je kunt maximaal één jaar vooruit kijken, en dat is niet handig als je werkt met langetermijnplannen en ambities die je graag wilt behalen.” Beide instellingen laten daarom weten dat het rust zou brengen als de subsidie structureel zou kunnen worden toegekend.