Dit was 2016 in Groningen: september

nieuws

Op 31 december kijkt OOGtv elk uur terug op 2016. In september waren de grachten groen, was er ophef over openingstijden in winkelcentrum Paddepoel en Vindicat. 

Explosief
Terwijl een groepje magneetvissers aan het genieten was van een rustig dagje aan het water, met af en toe een vangst, liep de middag toch even wat anders nadat ze een onbekend explosief in het Damsterdiep in Oosterhoogebrug vonden. Het gaat om een object van ongeveer twintig centimeter lang. Het is onduidelijk wat de mannen vingen, De Explosieven Opruimingsdienst heeft wel onderzoek gedaan naar het object.

 

Paddepoel
Een conflict in winkelcentrum Paddepoel: de winkels moeten verplicht open op zondag, terwijl de ondernemers zeggen dat de opening op zondag hen alleen maar geld en tijd kost. De Vereniging van Eigenaren heeft forse boetes uitgedeeld en sindsdien is er een discussie, welke de wereld nog steeds niet uit is. In december werd bekend dat er een bemiddelaar bij is gehaald om het conflict op te lossen.

Groen, groener, groenst
De vijvers in Stad waren korte tijd bedekt met een dikke laag kroos. Het zorgde voor mooie plaatjes, maar ook voor kleine rampen, er stierven bijvoorbeeld vissen door zuurstoftekort. De gemeente besloot er iets aan te doen en dat was met succes: het kroos verdween.

Bed, Bad, Brood
Deze maand werd ook bekend dat de bed-bad-brood opvang voor asielzoekers en uitgeproduceerde vluchtelingen uit ging breidden. De uitbreiding was nodig omdat het aantal mensen dat een beroep doet op de bed-bad-brood regeling nog elke maand toeneemt. Er komt plaats aan 176 personen bij. 

Foto: Andor Heij

Busbrug
Al vanaf het begin dat hij er was, waren er klachten: de busbrug aan de Paterswoldseweg was voor veel omwonenden een doorn in het oog. Daarbij zorgde hij ook voor veel geluidsoverlast. De gemeente heeft inmiddels een maximale snelheid van 30 km/uur ingesteld. Sindsdien is het aantal decibels afgenomen, van gemiddeld 58,6 decibel in juni naar 55 decibel in september.

Vindicat
In 2016 konden we niet Vindicat heen: met het nieuws dat een aspirant-lid van de studentenvereniging tijdens de ontgroening zo hard aangepakt zou zijn dat hij met hoofdletsel was opgenomen in het ziekenhuis en een bangalijst was het een bewogen jaar voor de vereniging. Naar aanleiding van de mishandeling wilden verschillende organisaties de ontgroeningen afschaffen. In de bangalijst werden 23, bij Vindicat aangesloten studentes, afgebeeld. Daarnaast worden hun namen, adresgegevens en telefoonnummers aangeboden. Benamingen die zij hierbij onder andere krijgen zijn ‘gore wijven’ en ‘hete herten.’ Vindicat riep studentes op om aangifte te doen, maar of zij hier gehoor aan hebben gegeven, is onduidelijk.

Explosieven
Nog meer explosieven. In een woning aan de Adriaan Pauwstraat in de Selwerderwijk werden vier handgranaten gevonden. Dat gebeurde door bouwvakkers die met renovatiewerkzaamheden bezig waren. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de projectielen inmiddels onschadelijk gemaakt en heeft onderzoek gedaan in de woning. Daar werd niets meer gevonden.

Foto: Roel Breet

Post
Treurig nieuws voor Stadjers die veel post versturen of van de oranje postbussen in het straatbeeld houden. In september maakte PostNL bekend dat ze 75 brievenbussen in Stad zal verwijderen. De verandering is inmiddels doorgevoerd.

Sekswerkers
Een demonstratie van sekswerkers tegen het in hun ogen slechte privacybeleid van de gemeente Groningen ontaardde in een discussie op het stadsbalkon. De sekswerkers vinden dat de gemeente zich niet houdt aan landelijke en Europese regelgeving. Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers zei de zaak tot de bodem uit te gaan zoeken en denkt na over een eventuele rechtzaak.

OOGtv blikt vandaag elk uur terug op 2016, met om 17:00 de maand oktober. De gehele redactie van OOG Radio en Televisie wenst iedereen een gelukkig en gezond 2017 toe. Wij zullen volgend jaar ons weer volledig inzetten om u al het nieuws uit de Stad met veel plezier te brengen.