Dode vissen in vijver door teveel kroos

nieuws
alsace_france_hunawihr_433945_l

Een vijver aan de Kajuit is grotendeels dichtgegroeid met kroos, waardoor de vissen sterven bij gebrek aan zuurstof. Zo meldt RtvNoord.

Zaterdag zijn door een bedrijf zeker vijftig dode vissen uit het water gehaald. Het kroos werd echter niet verwijderd.

Omwonenden zijn boos op de gemeente omdat die er niets aan doet. Zij vinden dat er stroming in de vijver moet komen, anders blijft het probleem zich herhalen. Een aantal bewoners is voorlopig zelf begonnen om het kroos op de kant te trekken, maar dit biedt geen oplossing voor de lange termijn.

Deel dit artikel:

  1. Kroos woekert in te voedselrijk water, dus moet het water doorstromen. Veel vijvers doen dat niet.
    Afval dumping van chemische middelen kan een oorzaak zijn van het te voedselrijke water.
    Een groter probleem is bijvoorbeeld de Kropswolderbuitenpolder vlak bij Groningen. Dat gebied had ook een te voedselrijk water en stroomde niet door. Gevolg, ter oplossing, een lage waterstand wat heeft geleid tot een volledig andere biotoop, droog ipv nat. Men zocht daar dus niet de oplossing in doorstroming maar in opdrogen, waardoor het overschot aan fosfaten aldaar gewoon blijft. Vermoedelijk is de Avebe oorzaak aan deze extreme vervuiling , totaal onnatuurlijke hoeveelheden voedingsstoffen.
    Officieel komt het overschot door boeren die het land teveel hebben bemest vroeger, maar dan houdt men er geen rekening mee dat boeren zuunig zijn. Een boer verknalt zijn grond echt niet.

    doorspoelen is dus de beste oplossing voor vijvers, stilstaande vijvers zijn uit de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *