Explosieven ontmanteld, omwonenden mogen weer naar huis

In een woning aan de Adriaan Pauwstraat in de Selwerderwijk zijn dinsdagochtend vier handgranaten gevonden. Dat gebeurde door bouwvakkers die met renovatiewerkzaamheden bezig zijn. Uit voorzorg werden tientallen omliggende woningen ontruimd.

De bouwvakkers hebben de granaten achter een plafond gevonden, in een kruiwagen gelegd en naar buiten gereden. Het zijn vrij recente exemplaren. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de projectielen inmiddels onschadelijk gemaakt en heeft onderzoek gedaan in de woning. Daar werd niets meer gevonden.

De politie heeft met de bewoner gesproken. Die woont er al meerdere jaren en zei dat hij niet op de hoogte was dat er granaten in het huis lagen.

Uit voorzorg werden de woningen in een straal van 150 meter ontruimd. De omwonenden worden opgevangen in een pand aan de Johan de Wittstraat. Aan het begin van de middag konden de bewoners weer naar huis.

Gebeurtenissen tot nu toe:

“Op dit moment zijn we bezig om de straat af te zetten”, vertelde een politiewoordvoerder direct na de vondst. “Hierdoor zijn verschillende straten in de buurt afgezet. Ook hebben we de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld”.

09.45:
De politie laat weten dat ook drie portieken van een een flat aan de Asingastraat ontruimd zijn. Geëvacueerde bewoners worden opgevangen aan de Eikenlaan.

09.53:
Bouwvakkers hadden granaten gevonden in één van de huizen aan de Adriaan Pouwstraat gevonden en buiten bij een container neergelegd. De EOD is onderweg.

10.30:
Alle woningen die binnen een straal van 150 meter van de granaten staan worden ontruimd. Omwonenden worden opgevangen in de Johan de Wittstraat 15.

10.45:
De politie laat weten dat het om vier granaten gaat die achter een plafond zijn gevonden. Hoe oud de granaten zijn en hoe lang die er al liggen is nog onduidelijk. Bouwvakkers hebben de granaten in een plastic zak gedaan en met een kruiwagen naar buiten gereden. De bouwvakkers zijn in de straat bezig om de badkamers van de woningen te renoveren.

11.00:
De EOD is inmiddels gearriveerd. Die gaat ook de woning onderzoeken naar meer explosieven.

11.45:
De politie heeft met de bewoner gesproken. Die was niet op de hoogte van de explosieven in zijn woning.

12.45:
De EOD heeft de vier granaten onschadelijk gemaakt. De politie laat weten dat het geen Tweede Wereldoorlog projectielen zijn. De EOD is de woning in gegaan om te kijken of er meer explosieven zijn. De omgeving blijft afgezet.

13.34:
Het onderzoek door de EOD in de woning is afgerond, er zijn verder geen bijzonderheden aangetroffen. Het politieonderzoek naar de herkomst van de granaten gaat verder, de afzettingen worden zo snel mogelijk opgeheven. De gemeente informeert de omwonenden.

14.00:
De afzettingen worden opgeheven en de omwonenden mogen weer naar huis, meldt de Gemeente Groningen.

Foto Erick Bakker
Foto Erick Bakker
Foto Erick Bakker
Foto Erick Bakker
Foto Gert den Toom.
Foto Gert den Toom.
Foto Gert den Toom
Foto Gert den Toom