Nog geen aangiftes bangalijst Vindicat

Er zijn nog geen aangiftes gedaan bij de politie over de zogenoemde bangalijst die circuleert bij studentenvereniging Vindicat. Banga betekent slet. Op de lijst staan namen, telefoonnummers en afbeeldingen van 23 studentes en een beoordeling. Stadsblog Sikkom maakte donderdag het bestaan van de lijst bekend. 

Het bestuur van Vindicat reageert geschokt op de lijst: “Wij hadden geen zicht op het maken van deze lijst. Nadat dit bij ons bekend werd hebben wij direct proberen te achterhalen wie hier achter zitten. Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat wij ons distantiëren van de makers.” Donderdag vond een gesprek plaats tussen het bestuur en de meisjes op de lijst. “Onze prioriteit is de privacy van de meisjes te beschermen. Het is niet goed voor ons imago, maar dat staat nu niet op nummer één.” Vrijdagmiddag komt het bestuur bijeen voor een spoedvergadering. “Het interne rechtssysteem zal zich uiteindelijk buigen over de zaak en gepaste maatregelen nemen. Dit kan een taakstraf, boete of schorsing zijn,” aldus Vindicat.

Eind 2015 circuleerde in Amsterdam ook een dergelijke lijst. De Universiteit van Amsterdam stuurde destijds alle betreffende studenten een mail met de oproep om aangifte te doen. Daarnaast bood het Universitair Ziekenhuis in Amsterdam slachtofferhulp aan. De RUG kiest niet voor deze aanpak: “Het gaat de universiteit niks aan. Wij zijn hier niet de studentenvereniging.”