Dorpsommetje Wittewierum opgeknapt

nieuws
Foto: Dickelbers - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25475449

Maandagmiddag is het Dorpsommetje van Wittewierum in ere hersteld met de onthulling van een informatiebord. Dat gebeurde bij het kerkje in Wittewierum, in aanwezigheid van directeur Patty Wageman van de Stichting Oude Groninger Kerken en dorpswethouder Inge Jongman.

Het wandelpad loopt over het kerkhof rondom de kerk van Wittewierum, waar in 1213 klooster Bloemhoff werd gesticht. De Gemeente Groningen kreeg in het verleden meerdere berichten binnen van bewoners die vroegen om herstel van het wandelpad.

Het ommetje wordt nog veel gebruikt door dorpelingen en toeristen, maar is in de loop der jaren verwaarloosd geraakt. Het gietijzeren toegangshek is haar verf verloren en op sommige plekken gaan roesten. Veel graven op de begraafplaats verkeren in slechte staat of zijn onder het maaiveld verdwenen.

Herstelwerkzaamheden 

Voor het herstel van het ommetje heeft de Gemeente Groningen in een eerdere fase het pad rondom het kerkhof weer begaanbaar gemaakt door de bomen te snoeien en de paden aan te vullen met nieuwe schelpen. Meer recent zijn de waterpomp en 27 oude graven hersteld en is het toegangshek naar het kerkhof gerestaureerd. Daarnaast is er dus een informatiebord geplaatst die bezoekers informeert over de geschiedenis van de plek en de flora en fauna op het kerkhof.