Graven en Dorpsommetje van Wittewierum worden hersteld

nieuws

Begin volgende week wordt gestart met het herstel van het zogenoemde Dorpsommetje van Wittewierum. Het ommetje leidt de bezoeker over het bijzondere kerkhof rond de kerk.

De Stichting Oude Groninger Kerken en de gemeente Groningen hebben vorig jaar de handen ineen geslagen om het dorpsommetje in ere te herstellen. De stichting zorgt ervoor dat het kerkhof er binnenkort weer goed bij ligt. Er worden onder andere 27 oude graven hersteld. Veel graven verkeren in slechte staat of zijn onder het maalveld verdwenen. De gemeente Groningen heeft eerder al gezorgd voor de begaanbaarheid van de paden buiten het kerkhof. Ook het gietijzeren toegangshek wordt aangepakt, en er komt een informatiebord.

Het ommetje was in de loop der jaren verwaarloosd geraakt, maar werd nog vaak gebruikt. Een deel van het ommetje loopt over het bijzondere kerkhof rond de kerk van Wittewierum, waar ruim 800 jaar geleden klooster Bloemhof werd gesticht. Nu staat er alleen nog de kerk, met daar omheen het kerkhof en de pastorie. Het oudste graf dateert van 1669.