Wittewierum blij met herstel Dorpsommetje en oude graven: “Het moet niet te modern worden”

nieuws
Foto: Dickelbers - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25475449

In Wittewierum wordt blij gereageerd op de plannen om het Dorpsommetje en een aantal oude graven te herstellen. Wel zegt men dat het niet te modern moet worden.

De werkzaamheden beginnen komende dagen. De Stichting Oude Groninger Kerken en de gemeente Groningen hebben vorig jaar de handen ineen geslagen om het Dorpsommetje in ere te herstellen. De stichting zorgt ervoor dat het kerkhof er binnenkort weer goed bij ligt. Ook worden er onder andere 27 oude graven hersteld.”

“Er hoort een bepaalde uitstraling bij”
“Het is heel mooi dat deze werkzaamheden uitgevoerd gaan worden”, vertelt Saakje van der Wijk. “De graven verkeren in een slechte staat. Er zitten scheuren in, daar moet wat aan gebeuren. Het is mooi dat het er straks weer mooi bij ligt.” Dat geldt ook voor het Dorpsommetje. “Het ommetje wordt al jaren gebruikt, maar de begaanbaarheid laat te wensen over. Wel is de hoop dat het niet te modern wordt. Kijk, je kunt alles spik en span maken, maar je hebt het over een historisch stukje Wittewierum. Daar hoort een bepaalde uitstraling bij. Het mag wel een beetje oud lijken.”

Informatiebord
Het ommetje was in de loop der jaren verwaarloosd geraakt, maar werd nog vaak gebruikt. Een deel van het ommetje loopt over het bijzondere kerkhof rond de kerk van Wittewierum, waar ruim achthonderd jaar geleden klooster Bloemhof werd gesticht. Nu staat er alleen nog de kerk, met daar omheen het kerkhof en de pastorie. Het oudste graf dateert van 1669. Bij de plannen wordt ook het gietijzeren toegangshek aangepakt, en komt er een nieuw informatiebord. “Ook dat is fijn, want op het huidige informatiebord is geen letter meer zichtbaar.”