Onderzoek naar toegankelijkheid rechter voor bevingsgedupeerden; rechtbank zoekt naar alternatieve wijzen van rechtspleging

nieuws
rechtbank

De rechtbank Noord-Nederland laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de rechtsbescherming via de rechter voor burgers met schade door de gaswinning.

Dat maakte de rechtbank dinsdagmiddag bekend.

Volgens de rechtbank draait het onderzoek in de eerste plaats om de toegankelijkheid van de rechter voor rechtzoekenden uit het aardbevingsgebied en de werkwijze van de rechtbank.

Maar er wordt ook gekeken naar ‘alternatieve wijzen van rechtspleging’ voor bevingsgedupeerden. De afgelopen jaren heeft de rechtbank vaak voorrang gegeven aan de behandeling van mijnbouwschadezaken vanwege de grote impact op de Groningers en de Groningse samenleving. Maar de rechtbank denkt dat dit soort zaken zich de komende jaren blijft aandienen en daarom wil de rechtbank ook op zoek naar andere manieren waarop dergelijke geschillen kunnen worden afgehandeld.

Onderzoeksbureau Pro Facto voert het onderzoek uit, samen met de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek start komend najaar. In de eerste helft van 2024 worden de resultaten gepresenteerd.