Middeleeuwse ‘stoutigheden’ duiken op bij opgraving Grote Markt

Waren de middeleeuwen wel zo preuts als we denken? Niet helemaal, zo blijkt tijdens de opgravingen op de Grote Markt. Eerder deze week troffen archeologen twee ‘stoutigheden’ aan, die waarschijnlijk als souvenirs werden verkocht aan middeleeuwse inwoners of bezoekers van Groningen.

Voor de vroegere deur van Vindicat doken twee opvallende pelgrimssouvenirs op: speldjes van een gekroonde vulva te paard en een gevleugelde fallus. Volgens stadsarcheoloog Gert Kortekaas staat het eerste insigne symbool voor Venus, die met een kruisboog ‘liefdespijlen’ afvuurt. Ook de mannelijke tegenhanger van dit insigne dook op tijdens de opgraving.

De stadsarcheoloog laat via het opgravingsblog van ingenieursbureau MUG weten dat de speldjes waarschijnlijk werden verkocht door rondtrekkende marskramers en verhalenvertellers op jaarmarkten en kermissen. Kortekaas: “Middeleeuwers moesten er wel om hebben gelachen, maar of het nu nog gewaardeerd zou worden?”

De opgraving op de Grote Markt, die zich sinds september vorig jaar in fases over het marktplein verplaatst dankzij de grote herinrichting van het plein, blijft bijzondere vondsten opleveren. Zo werd vorige week nog een uiteinde van een zwaard gevonden, doken eind mei broches en insignes op uit de Middeleeuwen en vonden archeologen in november ook al verschillende ‘souvenirs’ onder het plaveisel.