Middeleeuwse souvenirs gevonden onder plaveisel Grote Markt

nieuws
Een gespring met een apenkop als versiersel - Foto via Ruimte voor Jou (Gemeente Groningen)

De werkzaamheden op de Grote Markt leveren niet alleen maar nieuwe rode steentjes op. Archeologen van ingenieursbureau MUG grijpen de ombouw van het marktplein ook aan om een kijkje te nemen in de bodem. Tussen eeuwenoud stadsafval vonden de archeologen de afgelopen week al een paar mooie objecten, waaronder een aantal middeleeuwse ‘souvenirs’.

Volgens de archeologen dateert het meeste materiaal wat boven komt uit de ondergrond van de Grote Markt uit de Middeleeuwen. In die tijd was bestrating nog een uitzondering en werd drassige en modderig oppervlak regelmatig opgehoogd en verstevigd met stadsafval. Het grootste gedeelte van de vondsten van de afgelopen weken bestaan dan ook uit baksteenpuin, dierlijk botmateriaal en aardewerkscherven. “Op sommige plekken vinden we concentraties van afval dat aan een specifiek ambacht gekoppeld kan worden, bijvoorbeeld knip- en snijafval van een leerbewerker of schoenmaker”, laten de archeologen weten via de website van Ruimte voor Jou.

Tekst gaat verder onder deze foto’s van een insigne van Sint Servaas – Via Ruimte voor Jou (Gemeente Groningen)

Maar de archeologen hebben soms geluk. Middeleeuwse bezoekers van de Stad blijken soms net zo slordig met hun spullen om te gaan als moderne Groningers. Onder het plaveisel van de Grote Markt werden de afgelopen weken meerdere fragmenten van pelgrimsinsinges aangetroffen. De fragmenten, gemaakt van lood en tin, waren onderdeel van middeleeuwse ‘souvenirs. Die dienden bijvoorbeeld als herinnering aan bezoeken aan pelgrimsoorden. “Een uitzonderlijk mooi bewaard exemplaar betreft een, uit de periode 1250 tot 1350”, stellen de archeologen. “De voormalige eigenaar van het object moet dus bijna het gehele Pieterpad hebben afgelegd voordat hij het object is verloren.”

De ondergrond van de Grote Markt levert meer verrassingen op. Zo vonden archeologen een ingelegde vingerring, ingelegd met een steen, een versierde koperen ringgesp met versierselen. De ringgesp dateert net als de insigne tussen 1250 en 1350. De vingerring moet eerst nog verder onderzocht worden voordat er een definitieve uitspraak kan worden gedaan over de datering.

Een vingerring met een steen (links) en een gespring met een apenkop – Foto’s via Ruimte voor Jou (Gemeente Groningen).