Motie om Lelylijn aan te laten sluiten op internationale verbindingen met ruime meerderheid aangenomen

nieuws
Een ICE-trein in Duitsland. Foto: Jürgen via Pixabay

Een motie om de nog te realiseren Lelylijn aan te laten sluiten op het internationale spoornetwerk is zaterdag met een ruime meerderheid aangenomen op het GroenLinks-congres. Raadslid Benni Leemhuis uit Stad was één van de mede-indieners van de motie.

Het congres vond zaterdag plaats in de Brabanthallen in Den Bosch, waarbij tegelijkertijd ook de aftrap plaatsvond van de verkiezingscampagne voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Tijdens het congres diende Mark Ooijevaar een motie in waarbij de Tweede Kamerfractie wordt opgeroepen om met zusterfracties in de parlementen van Duitsland, Denemarken en Zweden in gesprek te gaan om gezamenlijk stappen te zetten om een internationaal treinnetwerk te realiseren. Heel concreet gaat het om het aansluiten van de Lelylijn op treinverbindingen richting het Noorden. In de motie wordt ook gevraagd om te onderzoeken welke bijdrage een roodgroene samenwerking op kan leveren.

Partijbestuur: “Belangrijk dat internationale lijnen tot stand komen”
De motie werd uiteindelijk met een ruime meerderheid aangenomen. Het partijbestuur liet weten dat het heel belangrijk is dat internationale lijnen tot stand komen, en dat men zich daar ook al stevig voor in zet. “Het idee om dit meer in samenhang te bekijken, en samen met andere EU-lidstaten op te trekken, om deze corridor met financiering vanuit de EU tot stand te brengen vinden wij een goed idee”, aldus het partijbestuur. “De Tweede Kamerfractie is daarom bereid om in gesprek te gaan met de zusterfracties in de parlementen van Duitsland, Denemarken en Zweden.”

Lelylijn
De Lelylijn is een voorgestelde spoorlijn die aangelegd moet gaan worden tussen Groningen en Lelystad. De bedoeling is dat treinen op deze spoorlijn met een snelheid tot tweehonderd kilometer per uur kunnen rijden. De bedoeling is dat Drachten, Heerenveen en Emmeloord stations krijgen aan de spoorlijn.