CDA: “Drinkwatergebruik in dorpen en wijken moet inzichtelijk worden gemaakt”

nieuws
Foto: Roegger Pixabay

Het CDA in waterschap Hunze en Aa’s vindt dat het drinkwatergebruik, net zoals energie, in dorpen en wijken inzichtelijk moet worden gemaakt. De partij is dit weekend gestart met de campagne voor de waterschapsverkiezingen. Hermien Plas-Kerperin is aangewezen als lijsttrekker.

Volgens de partij zijn de verkiezingen belangrijk: “Het veranderende klimaat zorgt voor een grote uitdaging voor de toekomst. De belangrijkste uitdaging die we hebben is om voldoende en schoon oppervlaktewater te hebben voor zowel landbouw, natuur en recreatie, ook in perioden wanneer het droog is. Om dit te realiseren zijn er plannen nodig die duurzaam en klimaatbestendig zijn. Om goede plannen te maken willen we bij de ontwikkeling hiervan inwoners, bedrijven, organisaties en gemeenten betrekken.”

“Meer inzetten op voorlichting bij gebruik geneesmiddelen”
De partij vertelt verder: “Water is steeds meer een leidend principe in plannen van gemeenten en provincie. Wij vinden dat toekomstbestendig waterbeheer met maatschappelijk draagvlak moet worden gerealiseerd tegen aanvaardbare kosten. Ook de Rijksoverheid zal vanuit de klimaatbegroting hier aan bij moeten dragen.” Essentieel daarbij is dat het oppervlaktewater schoon is. “Dat is niet alleen nodig voor natuur- en voedselbereiding, maar ook voor ons drinkwater. Er moet meer worden ingezet op goede voorlichting over het inleveren van geneesmiddelen bij de apotheek. Ook het dichtzetten van een riooloverstort bij zorgcentra en ouderenhuisvesting kan een grote bijdrage leveren aan het schoon houden van het water. Ook vinden we dat het drinkwatergebruik, net zoals je dat nu bij energie kunt, per dorp en wijk inzichtelijk moet maken. Minder drinkwatergebruik geeft voordelen in perioden van droogte, maar bespaart ook op transportkosten van het rioolwater naar de rioolwaterzuivering.”

Regenwater afkoppelen van riool
Het CDA vindt dat gemeenten meer maatregelen moeten nemen om het regenwater van het riool af te koppelen. “Het transporteren en zuiveren van schoon regenwater is niet duurzaam en leidt tot onnodige kosten.” Behalve lijsttrekker Hermien Plas-Kerperin, die al acht jaar lid is van het Algemeen Bestuur, staan ook Aafke de Haan-Geertsema uit Groningen, André Hammenga uit Veendam en Klaas Knot uit Zuidlaren op de lijst voor de partij.