Ook Enschede en Leeuwarden geven (deel) studenten energietoeslag

nieuws
Foto: ri via Pixabay

Na andere studentensteden als Nijmegen, Zwolle, Delft, Utrecht en Tilburg gaan ook Enschede en Leeuwarden (deels) om. Waar Groningen woensdag een streep zette door energietoeslag voor studenten, maakte de Twentse gemeente donderdagmiddag bekend dat ook haar studenten in aanmerking komen voor energietoeslag. Leeuwarden gaat een deel van de studenten in de gemeente compenseren.

Waar een merendeel van de gemeenteraad in Groningen afgelopen woensdag definitief een streep zette door een plan om ook Groningse studenten een energietoeslag van 1.300 euro uit te keren. gaat Enschede nu alsnog overstag. Ook Enschede krijgt, net als Groningen, geen geld van het Rijk om de studenten te compenseren voor de gestegen energieprijzen.

Maar het college van de Twentse studentenstad besluit, in tegenstelling tot de gemeenteraad van Stad, om een ‘besluit van de rijksoverheid hierover niet langer af te wachten: “Studenten mogen niet de dupe worden van het feit dat de landelijke discussie nog steeds bezig is”, aldus verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman.

Zijn Groningse collega stelde woensdagavond daarentegen niet te willen tornen aan het besluit van het college om studenten buiten de energietoeslag te houden. Ook Groningen heeft geen geld (mogelijk zo’n 7,1 miljoen euro) om alle studenten 1.300 euro uit te keren. Er komt alleen compensatie voor studenten als Den Haag met meer geld over de brug komt.

Enschede gaat declareren bij Den Haag

In Enschede geldt ook dat er te weinig geld en menskracht is om alle studenten energietoeslag te geven. Maar de situatie dwingt de gemeente tot een keuze. Kampman: “Eigenlijk hebben we er de mensen en het geld niet voor. Toch vinden we dat we deze stap moeten zetten. We willen studenten niet in de kou laten staan. Ook zij kunnen door gestegen energiekosten in financiële problemen komen. We rekenen erop dat de rijksoverheid dat ook ziet, en alsnog met een regeling voor studenten komt. Mogelijke extra kosten declareert de gemeente bij het rijk.”

Steeds meer (studenten)steden gaan om, waaronder Leeuwarden

Waar Groningen vasthoudt aan haar standpunt, gaan steeds meer studentensteden overstag. Grote studentensteden als Utrecht, Tilburg, Zwolle, Delft en Nijmegen keren al energietoeslag uit aan studenten, mede na een uitspraak van een Arnhemse rechter in augustus.

Ook Leeuwarden lijkt deels overstag. Volgens Omrop Fryslân ook de hoofdstad van onze buurprovincie een deel van haar studentenpopulatie compenseren. Daar komen ongeveer 1.500 van de 4.000 studentenhuishoudens waarschijnlijk alsnog in aanmerking voor energietoeslag, zolang ze een eigen energiecontract hebben.

“Het zou niet eerlijk zijn als een student die ook last heeft van deze energieprijzen buiten deze regeling zou vallen”, vertelt wethouder Hein Kuiken van Leeuwarden bij Omrop Fryslân. Wij vullen het gat op dat het Rijk laat liggen. Wij hebben daarin een voortrekkersrol in Nederland”,