Raad niet bereid om studenten energietoeslag te geven: “Het is kiezen tussen kwaden”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Studenten in de gemeente Groningen krijgen geen energietoeslag. Een amendement van Student & Stad kreeg woensdag geen meerderheid.

Fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad: “De huidige energie- en koopkrachtcrisis raakt iedereen. Ook studenten. Wij zien studenten die kampen met betaalachterstanden, die sociale afspraken afzeggen omdat ze een uitje niet kunnen betalen, die een boterham met pindakaas eten omdat het goedkoper is. Enkele weken geleden stonden we op de Grote Markt, samen met veel partijen, om aan het Rijk te vragen om over de brug te komen voor een energietoeslag voor studenten. Dat heeft geen effect gehad. Maar nu zijn wij als raad aan zet. Wij kunnen anders besluiten dan wat het Rijk doet.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Vroeg of laat moeten we het toch betalen”
Bosch: “Dit amendement is heel simpel. Het helpt studenten direct. We verkleinen de kloof tussen Stadjers en studenten. En het is een slimme zet op juridisch vlak. In Arnhem heeft er een rechtszaak gespeeld. Zo’n zaak is in Groningen inmiddels ook aangespannen. Het kan niet anders dan dat de gemeente deze zaak gaat verliezen. De energietoeslag moeten we vroeg of laat toch wel betalen. We hoeven niet tot het laatste moment te wachten, maar we kunnen dit uit ons zelf nu regelen. Nu is het moment om de kloof te dichten.”

Evelien Bernabela (Partij voor het Noorden): “Studenten worden gediscrimineerd”
Dennis Ram van de PVV: “Op dit moment is het zo dat studenten gebruik kunnen maken van de bijzondere bijstand. Maar dit kunnen ze pas als ze eerst een maximaal beroep hebben gedaan op de leencapaciteit. Studenten moeten zich eerst in de schulden steken. Dat is niet normaal.” Evelien Bernabela van de Partij voor het Noorden: “Studenten worden gediscrimineerd. Eerst moeten zij zich in de schulden steken, andere Stadjers hoeven dat niet.”

Jalt de Haan (CDA): “Keuzes zijn niet altijd rechtvaardig”
Met pijn in het hart steunt de CDA-fractie het voorstel niet: “We moeten keuzes maken in schaarste”, vertelt Jalt de Haan. “We moeten onze hoop vestigen op de rechter en het Rijk. Keuzes zijn niet altijd rechtvaardig, het is kiezen tussen kwaden. De vraag die op tafel ligt is hoe we het algemeen belang dienen. Hoe gaan we om met de gemeentelijke financiën? Wie ondersteunen we wel, en wie niet? Op dit moment verwijzen we studenten door naar de bijzondere bijstand. Als de schade maximaal is gaan we ze nog een beetje helpen. Wat zijn rechtvaardige keuzes?”

Elte Hillekens (GroenLinks): “Het is keuzes maken”
Elte Hillekens van GroenLinks: “Wij zien ook dat studenten hard geraakt worden. Maar het noodpakket wat op tafel ligt biedt ook ruimte voor studenten. Het is keuzes maken, en daarom kiezen we niet voor het amendement.” Bosch: “Het is een kwestie van keuzes maken. En dit is betaalbaar. De reserves zijn meer dan gevuld. Dan kun je toch de grote pot met geld gewoon uitgeven?”

Jimmy Dijk (SP): “Als je de reserves leeg wilt trekken, dan vind ik dat licht opportunistisch”
Het kiezen voor studenten gaat volgens Jimmy Dijk van de SP ten koste van andere groepen mensen: “De oproep is om 7 miljoen euro te reserveren voor studenten. Maar dat bedrag zal niet toereikend zijn. Door voor studenten te kiezen gaat dit ten koste van andere mensen die ook diep in de problemen komen. En dan kun je zeggen dat je de reserves leeg wilt trekken. Ik vind dat licht opportunistisch. En ja, we stonden samen op de Grote Markt. Meneer Bosch zegt dat de strijd voorbij is, maar dat is niet zo. De druk moet opgevoerd worden. Ook mijn partij doet dat. Als we dat blijven doen, dan is dat de sleutel voor de oplossing.”

Julian Bushoff (PvdA): “Niet meer aan sleutelen”
Julian Bushoff van de PvdA: “Doen wat nodig is. Dat kenmerkt het crisispakket. Met dit pakket lossen we niet alle problemen op. We zijn hier met verschillende partijen waarbij de ene partij wat meer wil doen voor de ene groep en de ander wat voor de andere groep. We hebben een afgewogen pakket nu op tafel liggen. Daar moeten we niet meer aan gaan sleutelen.”

Wethouder Eelco Eikenaar (SP): “Voor welke vorm je ook kiest, je loopt tegen een muur aan”
Ook wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede wil niet sleutelen. “Het College heeft een pakket voorgesteld waarbij het uitgangspunt simpel is. Het moet uitvoerbaar zijn en er moet op snelle wijze geld bij de mensen gebracht worden die het nodig hebben. Alle overwegingen begrijp ik. Het amendement van meneer Bosch gaat over 7,1 miljoen euro. Dat is 1.300 euro voor 5.400 studenten. Studenten zullen dat niet laten liggen, waardoor er meer aanvragen zullen binnenkomen. Je kunt dan zeggen, we gaan het alleen aan studenten geven die een energiecontract hebben. Maar dat maakt de uitvoering weer heel ingewikkeld. Welke vorm je ook kiest, je loopt tegen een muur aan. Behalve als er meer middelen komen, en dat zijn we niet van plan.”

Uiteindelijk stemden 25 raadsleden tegen het amendenent en 18 voor. Het originele noodpakket werd wel aangenomen: 40 raadsleden stemden voor, 3 tegen.