Student krijgt gelijk van rechter over energietoeslag: ‘Precedent voor andere gemeentes’

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Juristen waarschuwden gemeenten er halverwege juni al voor: studenten uitsluiten van de energietoeslag is onrechtmatig. Ze kregen gelijk, want student Mark Mulder uit Nijmegen werd vrijdag in het gelijk gesteld bij de rechtbank in Arnhem. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook andere studentensteden overstag moeten.

De rechter vindt dat de motivering van minister Schouten (de basis waarop ook de gemeente Groningen studenten uitsloot van de regeling) te algemeen is. De rechtbank stelt dat er geen recht gedaan aan de feitelijke woonsituatie van studenten.

‘Belangrijk precedent’

“Deze uitspraak is een belangrijk precedent voor studenten in de rest van het land,” aldus Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Er wordt nu letterlijk gezegd dat studenten niet uitgesloten mogen worden van de toeslag. Niet alleen in Nijmegen, maar ook in andere steden hebben zij dus recht op compensatie.”

Ook Groningse plannen voor rechtszaak

De energietoeslag van rond de 800 euro is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Steden als Zwolle en Delft keren de toeslag wel uit aan studenten, maar Groningen doet dat niet. Daarom waren ook in Groningen plannen in de maak om de uitsluiting van studenten bij de energietoeslag voor de rechter te brengen. De uitspraak van vrijdag lijkt ook hen te sterken, nu Schouten wordt gedwongen de regeling aan te passen of met meer geld over de brug te komen.

Gemeente Groningen beraadt zich op uitspraak

Een woordvoerder van de gemeente Groningen laat vrijdagmiddag desgevraagd weten zich op de uitspraak van de Arnhemse rechter te beraden. De gemeente Groningen heeft nu nog te weinig geld om ook studenten met een laag inkomen te compenseren, zo stelde raadslid Ceciel Nieuwenhout (Groenlinks) vorige week nog. Dat betekent dat Groningen afhankelijk is van geld uit Den Haag om ook studenten te compenseren voor de hoge energieprijzen.