Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium bekend gemaakt

nieuws
Foto: CBK Groningen

De genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium van dit jaar zijn bekend gemaakt door de vakjury.

Voor het stipendium Beeldende Kunst zijn Marnix Sixma, Davey Smand en Katayoon Valamanesh genomineerd. Renske Marike van Dijk, Meinte Dirksen, Thomas van Essen en Maartje Terpstra zijn de vier genomineerden voor het stipendium Literatuur.

Volgens de gemeente waren er dit jaar dertien aanmeldingen voor de categorie Beeldende kunst en acht aanmeldingen voor de categorie Literatuur. De jury zag, zo stelt de gemeente, het ‘persoonlijke universum’ van de kunstenaar als een doorslaggevend onderzoeksmotief voor nominatie. Voor de prijs in de categorie Literatuur meldden zich dit jaar schrijvers met werken in veel literaire genres.

Op zondag 11 december 2022 maakt wethouder Cultuur Kirsten de Wrede de winnaars bekend die de jury, die dit jaar bestaat uit Barend van Heusden, Bart Nijstad, Sandra van Voorst, Ernst Arbouw, Rosa Everts en Emily Kocken, heeft uitgekozen. De genomineerden maken, bovenop het stipendium (6.000 euro) kans op een publieksprijs van 1.000 euro. Begin december kan het publiek online op deze publieksprijs stemmen. Ook kunnen bezoekers van Wildvang tijdens het evenement hun stem uitbrengen op hun favoriet.