Natuurmonumenten ontvangt 240 boswachtertjes in spe: “Die blije gezichten, prachtig”

nieuws
Foto: Bart Zwiers

De activiteit van vereniging Natuurmonumenten op De Onlanderij zondag om kinderen op te leiden tot jonge boswachters is een succes geworden. Volgens boswachter Bart Zwiers zijn er 240 boswachterdiploma’s uitgereikt.

Hoi Bart! Kinderen konden vandaag boswachter worden …
“Het organiseren van activiteiten is iets waar wij heel blij van worden. De afgelopen jaren was dat lastig vanwege de coronacrisis, maar nu mogen we weer. We hebben vandaag 240 kinderen mogen verwelkomen. Daarvan zijn er 27 kinderen die lid zijn geworden van OERRR, dat is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. En ook hebben we vijf gezinslidmaatschappen af kunnen sluiten. Maar de grootste winst is misschien wel de blije kindergezichten die ik vandaag gezien heb. En als kinderen blij zijn, dan zijn hun ouders of grootouders ook blij.”

Waarom is het zo belangrijk om kinderen bij natuur te betrekken?
“Het is een cliché, maar de jeugd heeft de toekomst. Door hen op jonge leeftijd te betrekken en te interesseren voor de natuur, hopen we dat we daar later de vruchten van kunnen plukken. De natuur in Nederland staat onder druk. Het is heel belangrijk om daar in te investeren. En wij geloven er echt in door daar op jonge leeftijd mee te beginnen, door ze van alles te leren, door ze te laten inspireren.”

En vandaag konden kinderen boswachter worden …
“We hadden de kinderen die zich aangemeld hadden opgesplitst in groepen van vijftig. Om 11.00 uur startte er een groep, om 12.00 uur, om 13.00 uur, enzovoort. Na de start waaierden de kinderen uit over het erf van De Onlanderij. Er stonden 29 boswachters klaar om de kinderen te begeleiden bij de opdrachten. Zo moest men op zoek naar dierensporen, moest er vuur gemaakt worden zonder lucifers en moest geprobeerd worden om een schuilhut te bouwen. Bij elk onderdeel kon er een krul van de boswachter verdiend worden. Als je de kaart vol had, kreeg je het boswachtersdiploma van OERRR.”

En ik heb ook begrepen dat er een hindernisbaan was …
“Haha, ja. Dat is ook wel een bijzonder verhaal. Afgelopen week hadden we in De Onlanden te maken met een drugsdumping. Het programma vandaag was niet in beton gegoten. Dus ik zei vanochtend bij de voorbereiding, kunnen we daar ook iets mee. Een aantal boswachters heeft toen bedacht dat kinderen op de hindernisbaan vuilniszakken moesten verslepen. Daarmee hebben we geprobeerd de actualiteit te vertalen naar de beleefwereld van kinderen. En ik kan je vertellen dat dit een groot succes was. Het sprak heel erg tot de verbeelding en het heeft veel indruk gemaakt.”

Deze activiteit zit er op, maar de herfstvakantie nog niet. Heeft de boswachter ook tips?
“Het loont om de komende dagen de natuur in te trekken. Met je ouders of met je opa en oma. De kleuren van de bladeren zijn prachtig en paddenstoelen zijn er op volop te vinden. Dieren zijn zich volop aan het voorbereiden op de winterperiode. En wat ook interessant is, diersoorten die er nu nog zijn die gaan binnenkort vertrekken naar Afrika om daar te overwinteren. Maar er zijn ook dieren die vanuit Scandinavië naar ons land komen om hier de winter door te brengen. Het natuurgebied is één grote kakofonie. Het is een bijzondere tijd.”

Bij de herfst horen ook kastanjes, eikels, denappels. Daar was afgelopen week wat commotie over …
“Er geldt een gulden regel: neem niet meer mee dan je in je kinderhand kunt dragen. De afgelopen week waren er inderdaad berichten te lezen over mensen die vrachten kastanjes uit de bossen mee namen. Doe dat niet. Het is het voedsel voor heel veel dieren voor de komende winter. Iets mee nemen mag heus wel, maar richt je daarbij op die gevulde kinderhand. Niet meer en niet minder.”

Foto: Bart Zwiers