Lichten uit en verschillende activiteiten tijdens Nacht van de Nacht

nieuws
De verlichting van de Martinitoren is zaterdagavond uitgeschakeld. Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De verlichting van diverse gebouwen en bedrijven in de gemeente is in de nacht van zaterdag op zondag gedoofd tijdens de Nacht van de Nacht. Met de actie wordt er aandacht gevraagd voor lichtvervuiling en energiebesparing.

In Groningen zijn onder andere de Martinitoren, het Stadhuis en de Der Aa-kerk in het donker gehuld. Maar ook op verschillende andere locaties wordt er aandacht besteed aan het initiatief. Bijvoorbeeld bij de Oosterkerk aan de S.S. Rosensteinlaan. “In een tijd van energiecrisis is het thema van energiebesparing actueler dan ooit”, laat de organisatie weten. “Tijdens de Nacht van de Nacht organiseren we viermaal een korte viering in een donkere, maar sfeervolle kerk.”

Activiteiten
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zaterdagavond de deuren geopend. In de Bernoulliborg vindt een uitgebreid programma plaats voor zowel kinderen als volwassenen. Zo kan er via telescopen naar de nachtelijke hemel worden gekeken, is er een rondleiding door Blaauw Sterrenwacht en zijn er verschillende lezingen. Eerder in de avond kon er op het Lamsoor een yoga sessie bij kaarslicht bijgewoond worden.

Berlijn
Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland, één van de meest verlichte landen ter wereld, donkerder en duurzamer te maken. Alle verlichting zorgt voor lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Waar het in Nederland om een eenmalige actie gaat, wordt in andere landen de verlichting op structurele basis uitgeschakeld. Afgelopen zomer besloot het gemeentebestuur van Berlijn om de verlichting van openbare gebouwen uit te schakelen. Dit vanwege de hoge energieprijzen. Andere Duitse steden volgden, en ook in Parijs kreeg het voorbeeld navolging door bijvoorbeeld de verlichting van de Eiffeltoren eerder uit te schakelen. Ook in Stad lieten verschillende politieke fracties weten het initiatief interessant te vinden. Andere partijen spraken echter van symboolpolitiek.