Berlijns plan om gebouwverlichting uit te schakelen kan op enthousiasme rekenen in Stad

nieuws
Vanwege EartHour werd afgelopen voorjaar de verlichting van openbare gebouwen een uur lang uitgeschakeld. Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Gebouwen die tijdens de donkere uren in het licht worden gezet. In Berlijn is men druk bezig om deze verlichting uit te schakelen. Ook in Stad voelen verschillende politieke partijen daar wel wat voor.

“Ik denk dat het een goed idee is”, reageert raadslid Ceciel Nieuwenhout van GroenLinks. “Het uitschakelen van gebouwverlichting zal in Groningen niet heel veel energie besparen, dus het heeft vooral een symbolische gedachte. Maar juist in deze tijd is een symbolische boodschap denk ik erg belangrijk. Ik zou de wethouder daarom wel willen uitdagen om te kijken waar gebouwverlichting van de gemeente kan worden uitgeschakeld.”

Gemeentebestuur Berlijn: “We moeten spaarzaam omgaan met energie”
In Berlijn was het de afgelopen jaren, net als in zoveel steden, gebruikelijk om beeldbepalende gebouwen uit te lichten. Maar sinds een aantal dagen zijn de Gedächtniskirche, het concertgebouw aan het Kulturforum en het stadhuis in het donker gehuld. Het stadsbestuur heeft hiertoe besloten om energie te besparen. “In het licht van de oorlog in Oekraïne en de dreiging die dit oplevert voor onze energievoorziening, is het belangrijk dat we zo spaarzaam met onze energie omgaan als mogelijk”, meldt het Stadsbestuur in een schriftelijke verklaring. Andere Duitse steden overwegen om hetzelfde te gaan doen.

Tekst gaat verder onder de foto


In Berlijn is onder andere de openbare verlichting die het Stadhuis uitlicht uitgeschakeld. Foto: Andreas Steinhoff, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=210398

Bart Hekkema (Partij voor de Dieren): “De Herestraat is tijdens de nachtelijke uren één grote bak met licht”
Wesley Pechler is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Op het eerste gezicht is dit een heel mooi initiatief. Niet alleen vanwege de kostenbesparing, maar ook om spaarzaam om te gaan met de beschikbare energie. Daarnaast gaat het ook lichtvervuiling tegen, wat onze gemeente direct een stuk diervriendelijker maakt voor nachtdieren.” Raadslid Bart Hekkema van de partij vult aan: “Het is een mooi symbolisch gebaar in tijden waarin het advies is om minder energie te gebruiken. En er is nogal wat onnodige verlichting die brandt. Als je in de nacht door de Herestraat wandelt dan is het één grote bak met licht. Het is zonde van de energie, het gaat ten koste van de rust op straat en de sterrenhemel is onzichtbaar. Ik denk dat het een goed idee is dat het Berlijnse plan navolging gaat krijgen in Stad.”

Peter Rebergen (ChristenUnie): “We moeten als goede rentmeesters zorgdragen voor onze aarde”
Ook de fractie van de ChristenUnie ziet minder verlichting in de gemeente wel zitten: “Het is wat ons betreft in het licht van alle gebeurtenissen inderdaad het heroverwegen waard of gebouwen ’s avonds verlicht moeten worden”, vertelt raadslid Peter Rebergen van de partij. “Onder andere vanwege energiebesparing. Aan de andere kant is het de vraag hoeveel het daadwerkelijk bijdraagt. Maar het is wel een zichtbaar signaal dat we met zijn allen scherp moeten zijn op het energieverbruik. De aarde raakt uitgeput en wij moeten als goede rentmeesters zorgdragen voor deze aarde.”

Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks): “Verlichting uitschakelen als onderdeel van een groter plan”
Wat de GroenLinks-fractie betreft kan het uitschakelen van verlichting onderdeel zijn van een breder plan waarbij er door de gemeente energie bespaard kan worden. “Je kunt bijvoorbeeld door isolatie, en de thermostaat in gemeentelijke gebouwen wat lager te zetten tijdens de wintermaanden, energie besparen. Maar er is ook een rol weggelegd voor bedrijven en instellingen. Ik zou ze willen uitdagen hetzelfde te doen. Ik zie nog regelmatig nodeloos ’s avonds licht branden, of winkeldeuren open staan terwijl de airco of verwarming aan staat. Die energieverspilling valt niet goed te praten als er ondertussen zo veel mensen zijn die de energierekening niet kunnen betalen. Wel wil ik de kanttekening plaatsen dat het uitschakelen van verlichting niet ten koste mag gaan van de sociale veiligheid.”

Tekst gaat verder onder de foto


Tijdens een eerdere editie van EartHour werd de verlichting van de Martinitoren uitgeschakeld. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

Bart Hekkema (Partij voor de Dieren): “Alle energie die je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken”
Bart Hekkema van de Partij voor de Dieren sluit zich aan bij de woorden van Nieuwenhout: “In Frankrijk is onlangs besloten dat wanneer een airco of de verwarming aan staat, dat een winkeldeur dicht is. Er is meer regulering. En dat zou hier ook moeten gebeuren. Alle energie die je immers niet gebruikt, die hoef je niet op te wekken. Wat mij betreft gaat deze boodschap hand in hand met een bredere campagne die als doel heeft om zoveel mogelijk energie te besparen.”

“Er ligt ook een rol voor ondernemers”
Het raadslid van de Partij voor de Dieren vertelt verder: “De Nacht van de Nacht is een mooi voorbeeld. Dat er zoveel mogelijk overbodige verlichting wordt uitgeschakeld. En dat is nogal wat hè? Het uitlichten van openbare gebouwen kun je in de zomer wellicht helemaal uitschakelen. In de wintermaanden kun je deze verlichting wellicht om 22.00 uur uitzetten. Naast overbodige openbare straatverlichting, ligt er ook een rol voor ondernemers. Kleine ondernemers doen al hun best, maar grote ondernemingen kunnen echt nog stappen zetten. Bijvoorbeeld met het gebruik van terrasverwarming. En moet je autoshowroom de hele nacht in de schijnwerpers staan? Ik kan me voorstellen dat het vanwege veiligheidsoverwegingen is. Maar er zijn tegenwoordig mooie oplossingen dat door middel van detectie lampen aan kunnen springen waardoor je veiligheid ook is gewaarborgd.”

“Mag niet ten koste gaan van de veiligheid”
Op de vraag of Groningen het voortouw moet nemen reageert Hekkema stellig: “Op het gebied van energiebesparing moeten we een tandje bij zetten. Daarnaast moeten we bewust zijn dat kunstlicht niet nodig is. Komende winter wordt het echt spannend. Waarbij we te maken hebben met een geopolitieke situatie waarbij niemand weet hoe die af gaat lopen. Een campagne opzetten om zo veel mogelijk energie te besparen, maar die niet ten koste mag gaan van de veiligheid op straat, lijkt mij erg zinvol.”