Gemeente: winterprogrammering met lichtroutes, uitlaseren van gebouwen en ruimte voor meer

nieuws
Foto: Tess Henssen

Hoe wordt de jaarwisseling in de toekomst gevierd. Die vraag staat centraal binnen de Groningse politiek. Het gemeentebestuur richt zich op  een winterprogrammering dat als fundament moet dienen.

“Als we nadenken over welke periode we vrij makkelijk, zonder gedoe en problemen, doorkomen, dan is dat de periode tot en met Sinterklaas”, vertelt burgemeester Koen Schuiling (VVD). “Vanaf 6 december tot ergens in januari is een ingewikkelde periode waarbij de overlast soms groot is. Om daar iets aan te veranderen lijkt het ons goed om met een programmering te komen voor deze periode. Dat je met verschillende onderdelen op gaat bouwen richting de jaarwisseling. Dat je de samenleving het gevoel geeft dat het hartstikke leuk is om verschillende plekken in de stad te bezoeken omdat daar iets leuks of bijzonders gaat gebeuren. Het idee hierbij is dat licht een belangrijke rol speelt. Dus heel concreet, met dit idee van een programmering leggen we een idee neer, een fundament, waar we de komende jaren aan gaan bouwen, dat groter kan, dat uitgebreid kan worden.”

Daan Brandenbarg (SP): “Een totaalverbod op vuurwerk is niet aan de orde, omdat Groningen de lijn van het kabinet volgt”
De burgemeester sprak de woorden tijdens een meningsvormende sessie waarbij het meerjarenbeleid over de jaarwisseling centraal stond. Voor vrijwel alle partijen was het in de aanloop naar de reactie van de burgemeester aanleiding om eens haarfijn uit te leggen hoe zij over vuurwerk denken. Daan Brandenbarg van de SP was het op een gegeven moment wel zat: “U verleidt mij om hier het landelijke standpunt van mijn partij te gaan verkondigen. Maar feit is dat Groningen vuurwerkvrije zones heeft. Een totaalverbod op vuurwerk is niet aan de orde, omdat Groningen de lijn van het kabinet volgt.” Matthijs Hekert van de Partij voor het Noorden probeerde het debat een andere kant op te sturen: “Als we een evenement in de binnenstad organiseren moeten we Haren en Ten Boer niet vergeten.” Mirte Goodijk van Student & Stad: “Een centrale vuurwerkshow in het Stadspark zien wij wel zitten. Maar misschien kunnen we ook iets leren van Wenen en Parijs? In Wenen is er tijdens de jaarwisseling veel muziek op straat, en Parijs blaakt van de lichtshows.”

Sten Wennink (ChristenUnie): “Dat je van een mooie kerstmarkt naar een straatfestival wandelt”
Waar andere partijen in het debat vooral het vizier op de jaarwisseling hebben is het raadslid Sten Wennink van de ChristenUnie die een breder perspectief schetst. Het is ook Wennink die het begrip ‘winterprogrammering’ introduceert: “Eigenlijk moeten we in de periode van Sinterklaas tot Eurosonic een gevoel van ‘samen’ creëren. Het is heel duidelijk dat tradities veranderen, en Groningen gaat daar in mee. En de term winterprogrammering vind ik heel sprekend. Dat je van een mooie kerstmarkt door kunt wandelen naar een straatfestival. Waarbij je onderweg een ijsbaan tegenkomt waar kinderen naar hartenlust rondjes kunnen schaatsen. Dat zie ik helemaal zitten. En daarbij is het belangrijk om de wijken en dorpen in die programmering mee te nemen. Tot slot: wij zijn benieuwd of het fysiek verlichten van gebouwen mogelijk is. Dat projecties op iconische gebouwen onderdeel kunnen zijn van de winterprogrammering.”

Ina Bakker: “Drie routes verlichten, en gebouwen uitlaseren”
Ina Bakker van de gemeente Groningen geeft aan dat lichtprojecties tijdens de komende decemberperiode al te zien zullen zijn. “Wat we gaan doen is drie verschillende routes naar het centrum uitlichten. Eén van die routes is het Jaagpad vanaf Zernike naar het Noorderplantsoen. Maar ook is er een pad vanuit het oosten en vanuit het zuiden richting de binnenstad dat verlicht zal zijn. Langs deze route zal lichtkunst te bewonderen zijn. Daarnaast komt er in de binnenstad een centrale lichtshow. We zijn van plan om het Stadhuis uit te gaan laseren. De projecties hierop krijgen een kunstinhoud waarbij we qua samenstelling samen willen gaan werken met de wijken. Dit is niet alleen op Oudejaarsdag, maar in een ruimere periode te zien. Daarnaast zijn we van plan om de Martinitoren of Forum Groningen uit te laseren, waarbij we ook gebruik willen maken van muziek.”

Tekst gaat verder onder de video

Dublin Winter Lights
Laserprojectie op gebouwen wordt in meerdere steden toegepast. Dublin in Ierland is misschien wel het meest bekend vanwege haar Dublin Winter Lights. Een evenement waar wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) in januari wel licht in zag, en waar OOG Tv vervolgens door middel van verschillende artikelen aandacht aan besteedde. Tijdens de laatste editie van het evenement in de Ierse stad, van 15 november tot 1 januari, waren daar op 21 locaties lichtprojecties te zien. Wandelroutes voerden langs de verschillende locaties. Een bijzonder onderdeel waren verschillende panelen waar foto’s van community workers uit de verschillende wijken in de stad op te zien waren. Het ging om mensen die in het voorbije jaar veel werk hadden verzet en die op deze manier in het zonnetje werden gezet. Het evenement kan grotendeels energieneutraal georganiseerd worden. “Het is een evenement dat zowel nationaal als internationaal op veel belangstelling kan rekenen”, liet woordvoerder Sinéad Murphy van de gemeente Dublin in januari aan OOG Tv weten. “Als gemeente zijn we blij met deze interesse.” Omroep RTÉ laat weten dat de voorbereidingen op Dublin Winter Lights inmiddels begonnen zijn, en dat de lampjes halverwege november ontstoken gaan worden.

Sten Wennink (ChristenUnie): “Dat je de hele gemeente met licht verbindt”
Maar ondertussen is burgemeester Schuiling duidelijk: “Het is een plan dat de komende jaren breder kan worden uitgewerkt, breder kan worden opgezet. Maar daar hoort wel een prijskaartje bij” Wennink is enthousiast: “Ik denk dat dit een hele mooie basis biedt. Je kunt hier heel veel mee. Er wordt gesproken over lichtroutes. Die kun je wellicht in de toekomst ook naar de wijken en dorpen in de gemeente voeren. Dat je de hele gemeente met licht verbindt. En dat er op heel veel plekken iets te zien is. Ieder dorp of wijk kan dan wellicht kiezen voor een eigen thema. Ja, ik word hier heel blij van.”