FNV-buschauffeurs staken vanaf woensdag drie dagen voor betere cao

nieuws
Foto Casper Slotboom. Reisinformatie Qbuzz werkt niet.

Buschauffeurs in het streekvervoer van vakbond FNV leggen komende woensdag, donderdag en vrijdag het werk defintief neer. Dat betekent dat een deel van de lijnbussen van Qbuzz niet rijdt op deze dagen.

De stakende buschauffeurs eisen een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen van tien procent, evenals een koopkrachtverbetering van honderd euro. Daarnaast willen de chauffeurs actie tegen de hoge werkdruk en het personeelstekort.

De staking hing al enige dagen in de lucht. Een maand geleden werd er ook al gestaakt, maar de werkgevers gingen niet in op de eisen van de chauffeurs. “Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel”, aldus bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer. “Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt.”

Busvervoerder Qbuzz waarschuwde afgelopen zondag al voor uitval van Groningse bussen door de staking. Niet alle chauffeurs doen mee aan de staking (alleen de leden van vakbond FNV), dus een aantal bussen rijdt wel. Welke dat zijn, wordt pas kort voor de uitvoering van de rit bekend. Tijdens de staking van september viel de uitval echter mee: toen reed 70 procent van de Groningse bussen gewoon volgens de dienstregeling.