Politieke partijen maken zich zorgen over voortbestaan atelierruimtes binnenstad

nieuws
Foto: Albrecht Fietz via Pixabay

De fracties van GroenLinks, Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren maken zich zorgen over het voortbestaan van atelierruimtes in de binnenstad. Zij vrezen dat de werkplaatsen door een wetswijziging zullen verdwijnen.

De partijen willen van het gemeentebestuur weten wat men van plan is om deze plekken te beschermen. Door nieuwe landelijke wetgeving vallen ateliers niet langer onder niet-commerciële activiteiten maar onder commerciële activiteiten van woningbouwcorporaties. Men wil dat de gemeente kunstenaars zekerheid biedt en daarmee het vertrek van kunstenaars voorkomt. De afgelopen periode hebben de politici met verschillende kunstenaars gesproken, en daaruit bleek dat de kunstenaars in grote onzekerheid verkeren of zij hun vaste atelierruimte wel kunnen behouden. De fracties zijn bang dat de kunstsector in de binnenstad nu in gevaar komt.

Sophie Middelhuis (GroenLinks): “Vraag naar werkplaatsen is nu al veel groter dan het aanbod”
Janette Bosma van de Partij voor de Dieren: “We willen kunstenaars een toekomst kunnen bieden. Groningen is een kunststad met vooraanstaande kunstopleidingen. Dat karakter willen we niet verliezen. Ruimte voor creativiteit in en buiten de Binnenstad is zeer waardevol en die ruimte komt nu in het geding.” Sophie Middelhuis van GroenLinks vult aan: “We merken uit gesprekken met cultuurmakers dat de vraag naar werkplaatsen momenteel al veel groter is dan het aanbod. Zo dreigen jonge, net afgestudeerde kunstenaars noodgedwongen uit de stad te moeten vertrekken. Dat moet niet kunnen in een cultuurstad als Groningen.”

Twee-euro-regeling
De partijen willen van het gemeentebestuur weten welke maatregelen ze gaan treffen om bestaanszekerheid te bieden. Zo wordt gesuggereerd dat de gemeente de atelierruimtes via de zogeheten twee-euro-regeling terug kan kopen van woningbouwcorporaties. De kunstsector geeft zelf aan een denktank over het Groningse atelierbeleid te willen starten waarin, naast kunstenaarsverenigingen, ook raadsleden plaats kunnen nemen.