Onderzoek naar darmflora biedt hoop aan mensen na nier- of levertransplantatie

nieuws

De darmflora van patiënten die een nier- of levertransplantatie hebben ondergaan, is daarna minder divers dan bij mensen die geen transplantatie ondergingen. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Deze patiënten hebben een slechtere gezondheid en een groter overlijdensrisico. Ook verschilt de samenstelling van hun darmflora sterk van die van andere mensen. Het blijkt uit een grote, langdurige studie waarin de onderzoekers van het UMCG gebruik maakten van gezondheidsgegevens uit de biobanken van TransplantLines en Lifelines.

Orgaantransplantatie is voor veel patiënten een levensreddende behandeling. Hun overlevingskans nemen nog steeds toe. Daardoor is er nu ook meer aandacht voor de kwaliteit van leven van deze patiënten. Het is bekend dat de darmflora een belangrijke relatie met het immuunsysteem heeft.

Dankzij het onderzoek is nu voor het eerst meer duidelijk geworden over de invloed van de darmflora op transplantatiepatiënten. Nieuwe soorten van behandeling moeten er toe leiden dat samenstelling van de darmflora in positieve zin wordt veranderd. Hierdoor verbetert naar verwachting de algehele gezondheid van de patiënt en neemt mogelijk de kwaliteit van leven toe.